Дацов: Ще има затруднения със задължителното електронно плащане на данъците

Дацов: Ще има затруднения със задължителното електронно плащане на данъците
Източник: www.cross.bg
A A+ A++ A

Гражданите ще се затруднят със задължителното електронно деклариране и плащане на данъците от 2018 г., заяви за бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов. Предложението е част от пакета данъчни промени, подготвен от финансовото министерство. Дацов допълни, че ограничаването на кешовите разплащания до 5000 лева също е твърде нисък праг, предаде БНР.

"Още повече на фона на много други ограничения, които централизират власт, което за мен не е добра тенденция. Мисля, че няма никакъв проблем със сегашния таван от 10 000 лв., за да бъде променян", коментира той.

Сред останалите предложения на финансовото министерство е въвеждането на облекчение от един процент от данъка върху доходите, ако получаваме всичките си пари по банков път и правим поне 80% от разходите си безкасово. Според Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал облекчението няма да помогне на хората.

"Няма да има голямо приложение. Малко хора ще се възползват от това данъчно облекчение, подобно на данъчното облекчение за кредитите на младите семейства", каза още Иванов.

Първият прочит на промените в данъчните закони показва, че кешовите разплащания ще се ограничат до 5000 лв., като в момента са 10 000 лв., както и от догодина всички да са задължени да декларират корпоративния данък единствено и само по електронен път, каза Иванов. 

"Промените не са драстични, за разлика от миналата година. Не се предлага въвеждането на нови данъци, не се увеличават данъчни ставки, което би трябвало да е добре за бизнеса и той да не е недоволен, но общият преглед показва, че промените в данъчните закони са в няколко посоки. Първата посока е за хармонизирането на българските данъчни закони с европейското  законодателство във връзка с приемането на няколко директиви", допълни той.

 

Иванов предупреди, че от догодина ще има поскъпване на по-масовите марки заради промяната на формирането на акциза, а финансистът Любомир Дацов беше категоричен, че начинът, по който ще се промени акцизът върху цигарите, е правилният.

#Любомир Дацов #Добрин Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"