Румъния иска предоговаряне на мониторинговия механизъм на ЕС

Румъния иска предоговаряне на мониторинговия механизъм на ЕС
Мониторинговите доклади по механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия се публикуват от присъединяването на България и Румъния и са прецедент в историята на ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Новият министър на правосъдието на Румъния Титус Корлъцян поиска предоговаряне на мониторинговия механизъм за сътрудничество и проверка, който Европейската комисия прилага.

„Този мониторингов механизъм беше и все още е изключително полезен. Той ни помогна да вървим напред в интерес на цялото румънско общество," подчерта новият министър по време на първата си пресконференция, предаде „Дневник", позовавайки се на АФП.

„Въпреки това мисля, че ще бъде необходимо този механизъм да се предефинира след предстоящия доклад през юли, тъй като очакваме той да бъде положителен," подчерта Титус Корлъцян и припомни, че междинният технически доклад през февруари също беше като цяло положителен.

Мониторинговите доклади по механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия се публикуват от присъединяването на България и Румъния и са прецедент в историята на ЕС.

Румъния и България, които последни се присъединиха към ЕС, са подложени на наблюдение от страна на Европейската комисия от 2007 г. насам, за да реформират съдебната си система, която страда от много проблеми след завръщането към демокрация.

„Би било нереалистично да кажем, че очакваме приключване на това наблюдение през юли, тъй като то продължава да бъде полезно, но трябва по-добре да определим, по-добре да посочим кои са целите, които ни остава да постигнем," подчерта Титус Корлъцян.

Той допълни, че това е необходимо, за да може Букурещ да има перспективата да напредва към края на този процес.

Правосъдният министър на Румъния обясни, че правителството желае да приеме бързо националната антикорупционна стратегия, определена от неговия предшественик Каталин Предою.

„Това ще бъде силен политически сигнал, за да покажем, че се ангажираме да продължим да осъществяваме напредък в тази област," отбеляза Титус Корлъцян.

#Румъния #Титус Корлъцян #мониторингов механизъм #мониторингов доклад #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници