ООН: Климатичният апокалипсис е обратим

ООН: Климатичният апокалипсис е обратим
В най-близко бъдеще климатичните аномалии в глобален мащаб ще стават все по-чести, но учените твърдят, че тези тенденции са обратими. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В най-близко бъдеще климатичните аномалии в глобален мащаб ще стават все по-чести, но учените твърдят, че тези тенденции са обратими.

Ще има засушавания и наводнения с разрушителни последици за много страни – това гласи доклад, представен от Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според документа, разработван в течение на 2 години от над 100 международни експерти, на практика е сигурно, че през този век в цял свят ще расте броят на дните, когато в различни региони ще се регистрират максимални температури. Температурните рекорди "със знак минус" обаче ще намалеят.

Периодите на суша ще зачестят, ще траят по-дълго и жеги ще бъдат по-големи. Твърде е вероятно в редица региони да нарасне и максималната скорост на вятъра при тропически циклони, въпреки че средногодишният брой на самите циклони може да намалее или да остане на досегашното равнище.

Според доклада, през изследвания 25-годишен период общите щети, нанесени от стихийни бедствия на различни държави, бележат траен растеж.

Капризите на времето и климатичните катаклизми носят най-големи загуби на развиващите се страни.

Според учените, изготвили доклада някои от горепосочените тенденции са обратими.

Екипът подчертава, че е необходимо да се намалят емисиите на парникови газове и да се вземат други мерки за предотвратяване на глобално затопляне.

#ООН #доклад #учени #климат #климатични #промени #тенденции #бедствия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"