Хиляди демонстранти в Лондон поискаха подкрепа за бежанците

Хиляди демонстранти в Лондон поискаха подкрепа за бежанците
БТВ
A A+ A++ A

 

 

Около 20 хиляди души участваха в демонстрация в подкрепа на бежанците във Великобритания. Акцията бе организирана от неправителствената организация „Солидарност с бежанците” (Solidarity with Refugees) с подкрепата на „Международна амнистия” (Amnesty International), „Оксфрам” (Oxfam), „Лекари без граници”, Съветът по въпросите на бежанците и др.

Маршът през центъра на британската столица прерасна в митинг на Парламентарния площад, пише БТВ

Основен призив на демонстрантите, сред които имаше политици и няколко известни актьори, бе отправен към правителството. Те поискаха кабинетът да вземе по-активно участие в съдбата на хората, принудени да напуснат домовете си заради войни и междуособици.

Миналата година британското правителство пое задължението да приеме до 2020 г. на територията на кралството 20 000 сирийски бежанци. Според активистите това е капка в морето, тъй като по данни на ООН, от Сирия за пет години гражданска война са избягали 4,5 милиона души.

Общият брой бежанци и вътрешно разселени жители, по данни на световната организация е достигнал 60 милиона през 2015 година.

„Днешното правителство, също както и предишните, както лейбъристите, така и коалиционното и консерваторите нарушиха международното право в областта на правата на човека. Ние трябва да ги принудим да отговарят за своите действия”, каза пред множеството известната британска актриса Ванеса Редгрейв.

„Броят на бежанците расте, а не намалява. Тази ситуация няма да се промени, хората ще продължат да умират и ние сме длъжни да спрем това”, обяви на свой ред директорката на Solidarity with Refugees Роз Ерейр в обръщение към премиера.

Международна среща на върха за бежанците ще има следващата седмица в рамките на сесията на Общото събрание на ООН.

Сред известните актьори, които участваха в лондонската акция, освен Редгрейв, бяха Джулиет Стивънсън и Джордж Маккей.

#демонстрация #Подкрепа #бежанци #Великобритания #политици #актьори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"