Дянков увеличава всички пенсии от 2013 г.

Дянков увеличава всички пенсии от 2013 г.
Вицепремиерът заяви, че правителството не се е отказало от разместването на държавната администрация извън София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всички пенсии ще бъдат увеличени от 2013 г., като процентът на нарастване ще бъде ясен през септември, когато се определят основните параметри на бюджета, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков.

Министърът припомни, че от юни 2012 г. ще бъдат увеличени минималните пенсии и подчерта, че увеличението не се прави предизборно, а следва от разчетите за бюджета

„Държавата ще се фокусира върху политики за увеличаване на доходите вместо да намалява ДДС," каза Симоен Дянков пред бТВ.

Финансовият министър смята, че намаляването на данъка е правилна стъпка, но засега се отказва от нея заради многото отрицателни мнения.

Повод за оптимизма на Симеон Дянков са увеличените приходи в бюджета, които по думите му през април са рекордни за всички времена.

Министърът подчерта, че свързването на касовите апарати с Националната агенция за приходите (НАП) е дало по-добър резултат от очакванията, „тоест доста повече оборот се е крило, отколкото предполагахме".

Симеон Дянков очаква приходите в бюджета за 2012 г. да надхвърлят 15 млрд. лв. Той потвърди и прогнозата на правителството за икономически растеж от 1,4% през 2012 г., въпреки че МВФ очаква 0,5%.

Вицепремиерът заяви, че правителството не се е отказало от разместването на държавната администрация извън София.

В сряда кабинетът ще одобри преместването на сектор „Туризъм" в Пловдив и на Националната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас.

На заседанието след седмица ще бъдат обявени и други промени, подготвяни от министъра по еврофондовете Томислав Дончев.

Симеон Дянков отрече твърденията, според които кабинетът се е отказал от идеята заради протести на държавните служители. Той потвърди, че Агенция „Митници" ще бъде преместена в Русе и коментира, че в твърденията за подписки „против" броят на подписалите не съответства на броя на служителите.

Финансирането на компенсациите за пострадалите от земетресението в Пернишко ще става по модела на село Бисер - част от парите ще бъде дадена от правителството, а освен това ще бъде обявена дарителска кампания.

#Симеон Дянков #пенсии #децентрализация #агенция „Митници"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »