Как се отразява земетресението върху здравето ни?

Как се отразява земетресението върху здравето ни?
A A+ A++ A

Земетресението, което събуди и изплаши хората в цяла западна България беше последвано от многобройни сигнали за прилошавания, сърцебиете, кризи от високо артериално налягане по данни на бърза помощ и института Пирогов.

Естествена реакция на човек е, когато се събуди изведнъж от нещо необичайно, да изпита страх. Домът ни, леглото ни – това е личната територия на всеки един, мястото, където очакваме да се чувстваме сигурни и защитени. Когато това вътрешно усещане бъде разрушено за секунди, организмът реагира незабавно и остро.

Всеки един човек веднага си дава сметка, че живота му е в опасност, че всичко наоколо може да рухне и че трябва да се мобилизира. Специалистите съветват да запазим спокойствие, да изчакаме на подходящото място.

Но фактът , че нещо непознато нарушава личното ни пространство е естествено да ни изплаши. Страхът, несигурността, ужасът, който описват хората е естествена реакция на психиката, за да алармира за проблема. Тялото от своя страна се мобилизира като увеличава притока на кръв към жизненоважните органи – сърце, бял дроб, мозък,за да могат да се справят с почишените изисквания към тях в кризисната ситуация. При здравия организъм тези процеси протичат гладко и преминават без усложнения. Но при хората с подлежащи здравословни проблеми подобни стресови за организма реакции могат да са извънредно опасни. Наблюдаваните състояния са трудни за овладяване аритмии и хипертонични кризи, зачестяване на инсултите и инфарктите, астматични пристъпи, главоболие, придружено с гадене и повръщане и други.

Ако вие или вашите близки страдате от сърдечно-съдови заболявания, то обърнете си повече внимание през следващите няколко дни. Земетресенията преминаха, но ефектите от подобен стрес могат да се изявят в някой от следващите дни. Потърсете лекарска помощ в случай на нужда, не подценявайте преживяното!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"