Горещи спорове в Американския конгрес за невинността на Гюлен

Горещи спорове в Американския конгрес за невинността на Гюлен
www.memoriabg.com
A A+ A++ A

 

Горещи спорове се разразиха в Конгреса на САЩ по повод ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен от Анкара като организатор на опита за военен преврат от 15 юли т.г., пише БГНЕС.

В сесията на Комисията по външните работи изненадващо в последния момент се включи бившият полицейски директор и университетски преподавател Ахмет Саит Яйла, заподозрян във връзки с Гюлен, пише Анадолската агенция. Основна точка за обсъждане бяха засилващите се заплахи за Европа и Евразия след проваления опит за преврат в Турция. В него участваха Аарън Стайн от Атлантическия съвет, Алън Маковски от Центъра за развитие на Америка, Нина Огнянова от Комитета за защита на журналистите и Яйла като представител на Международния център за борба с екстремизма.

В словото си Ахмет Саит Яйла бе категоричен, че не Гюлен стои зад опита за преврат, а правителството на Турция и президентът Реджеп Ердоган. През 2015 г. като университетски преподавател той заминава за седмица в САЩ и повече не се завръща в Турция, като за причина посочва здравословни проблеми. Няма никаква яснота или официално съобщение за това как Яйла успя да се включи в сесията, подчертава Анадолската агенция.

Скандално прозвучаха думите на Дейна Рорабейкър от Републиканската партия, председател на подкомисията, която се изказа остро за Турция и за политиката на правителството. Тя подчерта, че не вярва в теорията за групировката ФЕТО като организатор на преврата и настоя турската страна да предостави повече и неоспорими доказателства за въпросното обвинение, поради което Турция иска екстрадирането на Гюлен, емигрант в Пенсилвания от 10 г. Аарън Стайн обаче заяви, че има голяма вероятност именно ФЕТО да стои зад опита за пуча, тъй като на всички е известно в каква степен организацията е проникнала във всички нива на властите и въоръжените сили. Необходим е изключително задълбочен и сериозен анализ на събитията от 15 юли, тъй като не всички факти и връзки са изяснени достатъчно, подчерта той. Стайн акцентира на факта, че определени среди в турското общество са убедени в участието на САЩ в организацията на преврата, което заплашва турско-американските отношения, но посочи, че е била необходима по-отговорна реакция от Америка. Той цитира резултати от анкетни проучвания на нагласите сред турците след 15 юли и отбеляза, че се засилва анти-американското говорене. Според него екстрадицията на Гюлен е въпрос на правосъдието и законите.

#Конгреса на САЩ #Фетхуллах Гюлен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"