Английската централна банка запази основната британска лихва в рекордно дъно

Английската централна банка запази основната британска лихва в рекордно дъно
Източник: bnr.bg
A A+ A++ A

Централната банка на Англия остави без промяна основната британска лихва в рекордно дъно от 0,25%, но сигнализира, че може да намали отново лихвените ставки на по-късен етап тази година, ако икономиката на Великобритания отслабне по-силно от очакваното, предаде БНР.

След края на днешното заседание АЦБ запази основната британска лихва в историческо дъно от 0,25%, като решението беше взето единодушно с 9 на 0 гласа.

За последно банката намали лихвените ставки с 25 базисни пункта на предходното си заседание в началото на август в опит да омекоти негативния ефект върху британската икономика от изненадващото гласуване на референдума на 23-ти юни за напускане на Европейския съюз.

Също през август АЦБ поднови и своята "замразена" от доста време насам програма за покупки на държавни британски облигации, разширявайки я допълнително с възможността за покупки и на корпоративни облигации за 10 млрд. паунда. По този начин нейната програма за "количествени улеснения" достигна размер от 435 млрд. паунда.

В стенограмата от днешното заседание се посочва, че британските централни банкери вече очакват по-сдържано от предишните прогнози забавяне на растежа на БВП на Великобритания през втората половина на 2016-а година.

Сега екипът икономисти на АЦБ вече прогнозира растеж на БВП през третото тримесечие с 0,3% спрямо предходните три месеца, след като на заседанието през август те прогнозираха по-анемичен растеж от 0,1 на сто. В същото време обаче банката очаква инфлацията в страната да бъде малко по-ниска от досегашните прогнози.

Въпреки тази по-позитивна оценка Английската централна банка отбеляза, че не вижда промяна в очертанията на икономическите перспективи след референдума, на който британците гласуваха в подкрепа за Brexit.

Централните банкери продължават да очакват забавяне на бизнес инвестициите в страната, тъй като несигурността относно бъдещите отношения на Обединеното кралство с ЕС натежават върху взимането на корпоративни решения.

Според АЦБ обаче, потребителските разходи могат да се окажат по-издръжливи и устойчиви - поне на този етап. "Неотдавнашните икономически данни отговарят на нашите очаквания, че бизнес разходите ще се забавят доста по-рязко, отколкото потребителските разходи", отбелязват от Централната банка.

Протоколите от днешното заседание също така подсказват, че мнозинството членове на банката очакват ново понижение на основната британска лихва по-късно през годината, ако техните следващи прогнози, които ще бъдат оповестени през ноември (на 3-ти ноември), обрисуват икономическа картина, която в общ план отговаря на последните им прогнози от месец август.

АЦБ посочи, че годишната инфлация във Великобритания нарасна през август с 0,6% и се очаква да се върне обратно към целевото ниво от 2% през първата половина на следващата година.

В същото време банката посочи, че от последните икономически данни е по-трудно да се направи извод относно прогнозите за 2017-а година и след това.

#Англия #АЦБ #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »