Ван Ромпой: Въпросът за Brexit ще се обсъди едва към края на 2017 г.

Ван Ромпой: Въпросът за Brexit ще се обсъди едва към края на 2017 г.
Източник: www.vesti.bg
A A+ A++ A

Бившият председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой заяви в интервю за Би Би Си, че реалните преговори за Brexit между Великобритания и останалата част от ЕС е малко вероятно да стартира много преди края на 2017-а година, предаде БНР.

Тази негова преценка се дължи на факта, че през септември следващата година предстоят редовните парламентарни избори в Германия и поради това той не вижда възможност за започване на съществените преговори по развода на Обединеното кралство с ЕС преди формирането на новото немско правителство.

"Преди изборите в Германия и преди формирането на новото немско правителство аз не смятам, че ще бъдат в ход сериозни преговори за Brexit", посочи той пред британската медия.

"Винаги могат да започнат разговори по повечето технически въпроси, но основните и трудни теми по преговорния процес могат да стартират едва след като бъде конституирано новото германско правителство. Поради това очаквам реалните разговори за британския развод с ЕС да започнат през октомври или ноември 2017-а година", допълни бившият президент на ЕС.

Той описа решението на британците на 23-ти юни да гласуват за излизане от ЕС като "политическа ампутация".

Херман Ван Ромпой описа висшите фигури, определени да преговарят от името на ЕС, включващи белгийския бивш министър-председател Ги Верхофстат и френския финансов експерт Мишел Барние, като "много, много твърди, но и много прагматични".

Той отхвърли спекулациите, че европейските лидери искат да "накажат" Великобритания за решението ѝ да напусне ЕС, но отбеляза, че не желае това да насърчи и други страни да последват Обединеното кралство.

"Предстоящите преговори ще бъдат трудни, независимо от личностите. Разбира се, че ние искаме споразумение, което в известна степен да бъде от взаимна изгода. Има огромни икономически интереси, но има и червени линии, които не трябва да бъдат пресечени. Много добре известно е, че свободата на движение на граждани на ЕС е една от тези червени линии", заяви Ван Ромпой пред Би Би Си.

Въпреки че редица официални европейски представители продължават да настояват за колкото се може по-скорошно стартиране на преговорите по развода на Великобритания с ЕС, новият британски премиер Тереза Мей заяви нееднократно, че нейното правителство няма намерение да активира Член 50 от Европейския договор, даващ начало на преговорния процес, преди началото на следващата година.

С оглед обаче на важните избори през следващата година във Франция (президентските избори през май) и Германия (парламентарните избори през септември), активирането на Член 50 от Лисабонския договор изглежда безсмислено преди тяхното провеждане.

Лидерите на всички страни-членки на ЕС, с изключение на Великобритания, ще се срещнат утре в Братислава, Словакия, за да дискутират бъдещето на Блока, но е малко вероятно да бъде по-сериозно обсъждан бъдещият преговорен процес по въпроса за Brexit.

#Херман Ван Ромпой #ЕС #Brexit

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници