Радикалната левица в Гърция обеща да запази еврото, ако дойде на власт

Радикалната левица в Гърция обеща да запази еврото, ако дойде на власт
Нашите избори не означават, че ще излезем от еврозоната. Напротив, ние ще запазим еврото, заяви Алексис Ципрас в Берлин. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на радикалната лява партия „Сириза" Алексис Ципрас обеща, че Гърция ще остане в еврозоната, ако партията му спечели изборите на 17 юни.

„Нашите избори не означават, че ще излезем от еврозоната. Напротив, ние ще запазим еврото," заяви той на съвместна пресконференция с представители на германската радикална левица в Берлин.

„Не вярвам, че отхвърлянето на програмата за строги ограничения ще означава излизане на страната от еврозоната," категоричен е Алексис Ципрас, цитиран от АФП и БГНЕС.

Лидерът на „Сириза" призова Франция и Германия „да прекратят политиката на строги ограничения от солидарност с гръцкия народ".

„Ще опитаме да намерим общи решения на европейско ниво. Убедени сме, че ще успеем,"
каза още той и допълни, че Европа има отговорността да предотврати нова трагедия, имайки предвид Втората световна война.

„Надяваме се много на промени във френско-германската ос след избирането за президент на Франция на социалиста Франсоа Оланд," заяви Алексис Ципрас.

Лидерът на „Сириза", която според социологическите проучвания ще спечели между 21% и 28% от гласовете на избирателите на 17 юни и това вероятно ще го направи премиер на страната, потвърди целта си за „постигане на край на меморандума" - плана за строги ограничения за Гърция, договорен от предишните правителства с т. нар. Тройка (ЕС, МВФ и ЕЦБ).

Франция и Германия до момента поставят като условие спазването на меморандума, за да остане Гърция в еврозоната.

#„Сириза" #Алексис Ципрас #Гърция #еврозона #Франсоа Оланд #ЕС #МВФ #ЕЦБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"