Инна Евтимова без състезателни права за 2 г. заради допинг

Инна Евтимова без състезателни права за 2 г. заради допинг
Българската спринтьорка покри нормативите за участие на олимпийските игри в Лондон на 100 и 200 метра. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българската лекоатлетка Инна Ефтимова е наказана с лишаване от състезателни права за две години заради употреба на забранени стимуланти.

Спринтьорката даде положителна проба за веществото соматотропин, познато като хормон на растежа при кръвен тест на световното първенство в Даегу, което се проведе между 27 август и 4 септември 2011 г., предаде „Дневник".

Наказанието на Инна Евтимова влиза в сила от 16 май тази година, а нейните резултатите от датата на вземането на пробата до момента на спиране на състезателните права се анулират.

Тя трябва да върне всички спечелени премии от турнирите, в които е участвала в този период.

„Според правилника на международната лекоатлетическа федерация наказанието влиза в сила от датата на спиране на състезателните права. Международната асоциация на федерациите по лека атлетика осъжда много строго употребата на това вещество и обичайно изисква санкция от четири години," заяви президентът на българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов.

„Инна Евтимова подписа документ, с който признава вината си. Това в никакъв случай не я оправдава, но се приема за смекчаващо вината обстоятелство и затова наказанието и е за две години," каза още Добромир Карамаринов.

Българската спринтьорка покри нормативите за участие на олимпийските игри в Лондон на 100 и 200 метра. Освен това тя беше основна част от щафетата на 4 по 100 метра, която доскоро се подготвяше в Италия за преследване на олимпийска квота.

Добромир Карамаринов заяви, че българската федерация, както и спортното министерство, няма да предяви към спринтьорката искове за връщане на парите за олимпийска подготовка.

#Инна Ефтимова #Добромир Карамаринов #лека атлетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »