Турция критикува германското издание „Шпигел“ заради обида на Ердоган

Турция критикува германското издание „Шпигел“ заради обида на Ердоган
ureport.bg
A A+ A++ A

 

Турските власти атакуваха и германската преса, отправяйки критики към изданието „Шпигел“ заради негов брой за Турция, в който президентът Реджеп Ердоган е наречен диктатор.

Според Анкара списанието се държи провокативно и показва „изкривен начин на мислене“, съобщава БГНЕС.

В съобщение външното министерство на Турция определя броя на „Шпигел“, посветен изцяло на Турция при управлението на Ердоган, като особено обиден за мюсюлманите, излизайки по магазините по време на ислямския празник Курбан байрам, честванията на който започнаха в понеделник.

Броят е „нова манифестация на изкривения и предубеден начин на мислене“, насочен спрямо мюсюлманската държава.

„Държава, която губи свободата си“, посочва „Шпигел“ на своята корица, описвайки Ердоган като диктатор. Изображението включва колаж с президента и две минарета на джамия, трансформирани като ракети, готови да бъдат изстреляни.

В изявление говорителят на външното министерство Танюп Билгич заяви, че корицата, публикувана по време на Курбан байрам, създава негативен образ не само на Турция, но и на исляма. Министерството също така определи изданието като „ясният последен пример за антитурски подход“.

„Ние неохотно осъждаме опитите... за опетняване на президента“, се казва още в съобщението, което призовава за край на „безсмислените и злонамерени“ опити за очерняне на образа на Турция.

В своето представяне на новия си брой „Шпигел“ пишат: „Какво се случва в Турция? Там почти няма ден без лоши новини... Президентът Реджеп Ердоган се превръща от реформатор в деспот“.

#съобщава БГНЕС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници