ММС поиска официално становище от ФИДЕ за наказанието на БФ Шахмат

ММС поиска официално становище от ФИДЕ за наказанието на БФ Шахмат
Източник: m.sportal.bg
A A+ A++ A

 

Спортното министерство поиска официално становище от Европейския шахматен съюз и Международната федерация по шахмат във връзка с информациите, че е отнет лиценза на Българската федерация по шахмат. От Министерството потвърждават, че БФ Шахмат трябва да върне около 475 хиляди лева на държавата, тъй като отпуснатите средства са били използвани нецелесъобразно, предаде БГНЕС.

"Министерството на младежта и спорта изразява безпокойството си от появилите се в медиите информации за отнемане на членството на Българската федерация по шахмат от Европейския шахматен съюз (ЕШС) и Международната федерация по шахмат (ФИДЕ). Притеснени сме и от съмненията за нарушаване на етичните правила на международните организации, свързани с ръководството на Българската федерация по шахмат. В дейността си ММС се води от разпоредбите на закона и от желанието за защита на интересите на българските състезатели по шахмат, осигуряване на тяхната подготовка и участие в международни форуми.

През 2014 г., при администрацията на министър Мариана Георгиева, между Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по шахмат (БФШ) са сключени договори № 36-00-14/21.01.2014 г. и № 36-00-381/08.05.2014, въз основа на които министерството предоставя на БФШ целеви финансови средства за организиране на Европейско индивидуално първенство за жени в гр. Пловдив на 28.06 – 11.07.2014 г. и на Европейски индивидуални купи за мъже и жени в к. к. Албена/Златни пясъци през юни 2014 г.

На базата на постъпили множество сигнали срещу проведените първенства в края на 2015 г. със заповед на министъра на младежта и спорта е разпоредено извършване на извънпланова цялостна проверка на БФШ от Инспектората по чл. 64а от ЗФВС. В доклада от тази проверка е констатирано, че според представените от федерацията отчетни финансови документи част от предоставените от ММС финансови средства са изразходвани нецелесъобразно. Според изводите от доклада Българската федерация по шахмат трябва да възстанови на ММС обща сума в размер на 381 386, 86 лв.

Въз основа на резултатите от тази проверка е издадена заповед № РД-09-138/16.03.2016 г. на министъра на младежта и спорта, с която се спира финансовото подпомагане на БФШ поради констатираните нарушения. Заповедта е оспорена от БФШ пред Върховния административен съд и към момента е налице висящо дело. С писмо изх. № 09-00-2013/31.03.2016 г. БФШ е поканена от ММС да заплати стойността на нецелесъобразно изразходваните средства. На 10.08.2016 г. между ММС и БФШ е сключено споразумение за разсрочено плащане на 24 месечни вноски сумата от 381 386, 86 лв., както и на законната лихва върху нея, която към август 2016 г. е в размер на 94 718, 65 лв. По този начин се гарантира държавния интерес и възстановяването в пълен размер на средствата, дължими на ММС.

Въз основа на обжалването на заповедта за спиране на финансирането на БФ Шахмат, подписаното споразумение за разсрочване на вземането на ММС и за да не се попречи на участието на българските състезатели по шахмат на 42-та Олимпиада по шах за мъже и жени в Баку на БФ Шахмат са отпуснати средства за участието на нашите представители там.

Министерството на младежта и спорта се е обърнало към Европейския шахматен съюз и ФИДЕ с молба да му бъдат предоставени официалните решения срещу Българска федерация по шахмат и мотивите за тях. Очакваме и официално решение и документи от БФ Шахмат от евентуално обжалване на решенията в Спортно арбитражния съд в Лозана, както беше обявено в медиите.

ММС ще вземе становище по казуса, след като се запознае с документите. Уверяваме всички, които обичат българския шахмат, че действията на Министерство на младежта и спорта ще бъдат насочени единствено и само към защита на държавния интерес и защита на интересите на българските състезатели по шахмат", се казва в официалното писмо до медиите на ММС. 

#БФ Шахмат #ФИДЕ #ЕШС #ММС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »