Младенов обеща подкрепа в Европа на новия президент на Сърбия

Младенов обеща подкрепа в Европа на новия президент на Сърбия
Кандидатът на Сръбската прогресивна партия Томислав Николич (на снимката) спечели балотажа срещу опонента си - досегашния президент Борис Тадич. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България поздрави Сърбия за избора на Томислав Николич за президент на страната и за проведените демократични и открити избори, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.

„Очакваме бързото сформиране на работещо и жизнено способно правителство, което да ускори процеса на европейска интеграция на Република Сърбия и да продължи започнатите реформи в интерес на гражданите на страната," заявява външният министър Николай Младенов в обръщението си към Томислав Николич.

В съобщението се подчертава още, че България подкрепя европейската перспектива на Сърбия, както и задълбочаване на добросъседските отношения и сътрудничеството между двете държави по всички теми

Според Николай Младенов. пред новите сръбски власти предстои решаващата фаза на започване на преговорите за членство в ЕС и България очаква новоизбраният президент и парламент да продължат досегашните усилия в тази посока.

„Ключова роля в този процес ще има Томислав Николич. Ние ще продължим да бъдем отговорен и сигурен партньор на Сърбия в името на просперитета и сигурността на двата народа," заявява още Николай Младенов.

Не на последно място София очаква да бъде постигнат по-нататъшен напредък и в диалога с Прищина, който да доведе до устойчиво подобрение на отношенията между Сърбия и Косово и по-нататъшното укрепване на регионалната стабилност, пише още в съобщението на МвнР.

„Искам да благодаря на досегашния президент Борис Тадич, който по време на своя мандат направи много за европейската ориентация на Република Сърбия и за добросъседските отношения с България," се казва още в изявлението на външния министър Николай Младенов.

#Николай Младенов #Томислав Николич #Борис Тадич #Сърбия #Косово #Европа #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"