Плевнелиев и Калфин на балотаж, Фандъкова отново кмет

Плевнелиев и Калфин на балотаж, Фандъкова отново кмет
Росен Плевнелиев и Маргарита Попова (вляво) ще се изправят след седмица срещу Ивайло Калфин и Стефан Данаилов на балотажа за президентството. Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Кандидатите на ГЕРБ и БСП Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин очаквано отиват на втори тур на президентските избори.

Леката изненада в деня на президентските и местните избори поднесе досегашният кмет на София Йорданка Фандъкова, която запази кметския си стол още на първия тур.

При избирателна активност от 47% според екзит пoла на „Галъп“ бившият министър на регионалното развитие в кабинета „Борисов“ и строителен предприемач Росен Плевнелиев получи най-висок брой гласове – 41.1%, на президентските избори, които обаче не му достигнаха за победа на първи тур.

Той ще се изправи на балотаж срещу бившия външен министър и кандидат на левицата Ивайло Калфин, който получи гласовете на 26.8% от избирателите.

Бившият еврокомисар Меглена Кунева остана трета с 15.6%, като не успя да се пребори с Калфин за място във втория тур.

Четвърти с 4.0% е лидерът на партия „Атака“ Волен Сидеров, който е твърде далеч от успеха си през 2006 г., когато успя да стигне до балотаж срещу Георги Първанов.

Kандидатът на „Синята коалиция“ Румен Христов е пети с 2.3%.

Победата на Йорданка Фандъкова в София дойде на фона на по-слабите резултати на двамата й основни противници Георги Кадиев от БСП и Прошко Прошков от „Синята коалиция“. Тя печели 52% от гласовете.

Кадиев, който загуби от Фандъкова на частичните избори за кмет на София през 2009 г., остана втори с 21.0%, а Прошков е трети с 12%.

Изборният ден, в който България за пръв път гласува на избори „две в едно“, като цяло премина спокойно въпреки известния брой жалби за изборни нарушения в по-малки населени места.

Балотажите на президентските и местните избори ще се проведат след седмица, на 30 октомври, неделя.

#Росен Плевнелиев #Ивайло Калфин #БСП #ГЕРБ #Йорданка Фандъкова #Меглена Кунева #президентски избори #местни избори #избори #избори 2011 #балотаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »