ГЕРБ отхвърли искането на ВМРО и НФСБ за наборна армия

ГЕРБ отхвърли искането на ВМРО и НФСБ за наборна армия
Източник: www.md.government.bg
A A+ A++ A

Във втория законопроект на Патриотичния фронт се предлага възстановяване на наборната военна служба в страната като задължение на гражданите за участие в нейната отбрана единно с професионалната военна служба, изпълнявана на основата на договор в досегашния й вариант, предаде бТВ.

Регламентира се също и възможността за доброволна военна служба за определена категория лица на основата на договор. Текстовете бяха отхвърлени в пленарна зала.

„Не може в момента да се мисли за наборна армия, професионалната армия засега е добро решение”, коментира Валентин Радев от ГЕРБ по време на дебатите.

Националистите от ВМРО и НФСБ отдавна настояват за връщане на казармата и попълване на армията с наборници. Мотивът е, че професионалните войници не са достатъчно като брой, за да могат да гарантират сигурността на страната ни.

Разширяване на правомощията на началника на отбраната предвиждат промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, който депутатите приеха на първо четене. Командващият ще отговаря за подготовката и състоянието на оперативните способности не само на Българската армия, но и на всички формирования от въоръжените сили, като поема и непосредственото ръководство на бригадата „Специални сили“.

Освен това е прецизирано и правомощието му да въвежда и извежда от експлоатация отбранителни продукти за нуждите на въоръжените сили. Текстовете предвиждат всичко това да не бъде обвързано с изземане на правомощия от министъра на отбраната.

Промените възлагат нови задачи на въоръжените сили в мирно време като наблюдение и ранно предупреждение за рискове и заплахи за националната и колективна сигурност и отбрана, поддържане и развиване на способности за киберотбрана, както и изпълнение на специални полети за държавното ръководство, когато „Авиоотряд 28” не е в състояние да обслужи нуждите му.

Предлага се възрастта за прием на войниците да се намали от 32 на 28 години, а пределната възраст - от 50 на 46 години и да се въведе ограничение в продължителността на сключваните от тях договори. Целта е да се подмлади войнишкият състав и да се създаде възможност за попълване на запаса след приключване на военната служба с право на ранно пенсиониране при 18 прослужени години.

Предлага се увеличение на пределната възраст на сержанти, офицерски кандидати, младши и старши офицери на 55 години, с цел осигуряване стабилност във въоръжените сили.

#Патриотичния фронт #ГЕРБ #ВМРО #НФСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай