Прокуратурата в Русе се самосезира за замърсяването на въздуха в града

Прокуратурата в Русе се самосезира за замърсяването на въздуха в града
Източник: ww2.business-club.bg
A A+ A++ A
Окръжна прокуратура Русе се самосезира по повод замърсяването на въздуха в гр. Русе, предаде БНР.
 
Окръжната прокуратура разпореди незабавна проверка за евентуално извършено престъпление от Наказателния кодекс, което предвижда наказание лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5000 до 30 000 лева за онзи, който замърсява или допуска да се замърсят почвата и въздухът и с това ги направи опасни за хората.
 
Прокуратурата е определила 3 дневен срок за приключване на проверката.
 
Няколко стотин души, сред тях и майки с детски колички, излязоха вчера на на протест в Русе срещу замърсяването на въздуха в града. Те настояват за акредитирана мобилна лаборатория, която да измерва непрекъснато качеството на въздуха там. Русенци са изключитено чувствителни към замърсяванията на въздуха, след като години наред градът бе тровен с хлор от румънски химически завод.  
 
Припомняме, че миналата година от Административния съд в Русе наложиха спиране на мощностите на "Монтюпе" ЕООД и изваждане от експлоатация на една от инсталациите за каруселно леене на алуминий Карусел 1. Тогава от РИОСВ обясниха, че до заповедта се е стигнало заради натрупаните от 2012 г. административни нарушения, както и заради жалбите от гражданите на крайдунавския град за системното изпускане на вредни емисии от комплекса на завода. 
 
Лабораторните данни за замърсяване на въздуха през 2015 г., взети от "Монтюпе", показаха стойности за повишен риск от здравословни проблеми на хората в града.

#Русе #Наказателния кодекс #Монтюпе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »