Юнкер: "Брекзит"-ът няма да застраши бъдещето на ЕС (Обновена)

Юнкер: "Брекзит"-ът няма да застраши бъдещето на ЕС (Обновена)
www.banker.bg
A A+ A++ A

 

Бъдещето на Европейския съюз не е поставено на риск заради решението на Великобритания да напусне блока. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, призовавайки Лондон да започне процеса по напускане възможно най-скоро, пише БГНЕС.

„Ние уважаваме и в същото време съжаляваме за решението на Великобритания, но Европейският съюз, като такъв, не е изложен на риск“, каза той в годишното си изказване пред Европейския парламент в Страсбург.

Юнкер посочи, че би искал Брекзит да стане „възможно най-бързо, така че да можем да предприемем необходимите специфични стъпки, така че нашите отношения с Великобритания, които трябва да останат на приятелски основи, да приемат нова форма“.

Той също така отново посочи, че ако Лонодн иска да запази достъпа си до единния пазар на блока, то тогава трябва да приеме основния за ЕС принцип за свобода на движението на хора.

„Не може да има достъп „а-ла-карт“ до единния пазар“, каза той.

По-рано британският премиер Тереза Мей заяви, че няма да прибързва с преговорите за Брекзит, които биха могли да започнат най-рано следващата година.

В същото време в изказването си Юнкер предложи и удвояване на инвестиционния план на ЕС до 630 млрд. евро до 2022 г. в опит да се стимулира икономиката.

„Инвестирането означава работни места. Днес предлагам да се удвои времетраенето и огневата мощ на нашия инвестиционен фонд“, каза той.

Цел на инвестиционния план на Юнкер, който беше стартиран през 2015 г., е да стимулира европейската икономика с 315 млрд. евро в рамките на три години. 

#риск #председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"