Мобилните мрежи издържаха 20 пъти по-голямо натоварване след земетресението

Мобилните мрежи издържаха 20 пъти по-голямо натоварване след земетресението
„Глобул" отчете седемкратен ръст на SMS трафика спрямо обичайнoто за този интервал от денонощието в първите часове след земетресението. Снимка: guim.co.uk
A A+ A++ A

Мрежите на мобилните оператори издържаха на натоварването след земетресението в нощта на 22 май, показват данните на компаниите.

Върху мрежата на „Мобилтел" няма поражения, тя остава стабилна и функционира нормално след земетресението, предаде БТА, позовавайки се на съобщение от пресцентъра на оператора.

„Компанията успя да се справи с повишения трафик в часовете след първоначалния трус и последвалите го вторични земетресения, които бяха усетени на територията на цялата страна," се посочва в съобщението от „Мобилтел".

По данни на Сеизмологичния център на Института по геофизика, география и геодезия на БАН земетресението е било с магнитуд около 5,8 по скалата на Рихтер с епицентър на 24 км югозападно от София. Регистрирано е около 3:00 часа българско време.

В последвалите няколко часа в мрежата на „Мобилтел" беше регистриран средно 20 пъти по-голям трафик от обичайния за това време на денонощието, като в минутите след първия трус е регистриран 30 пъти по-голям трафик.

„Глобул" отчете 20 пъти повече обаждания и седемкратен ръст на SMS трафика спрямо обичайнoто за този интервал от денонощието в първите часове след земетресението в района на Перник и столицата, информират от компанията.

Само в района на двата града в часовете между 3:00 и 5:00 абонатите на „Глобул" са водили около 1,5 млн. разговори.

„Непосредствено след земетресението мрежата на „Глобул" остана стабилна и успешно се справи с обслужването на изключителния ръст в трафика. Не бяха регистрирани никакви поражения в мрежовата инфраструктура на оператора, а всички съоръжения продължават да работят нормално, осигурявайки непрекъсната мобилна услуга за клиентите," посочват от компанията.

В периода след еметресението във вторник операторът „Виваком" не е отчел прекъсване на работата на елементи от мобилната си мрежа. Има сериозно нарастване на трафика в Перник и в София, като капацитетът на мрежата е бил достатъчен, за да поеме нарасналото потребление.

В Перник трафикът между 3:00 и 4:00 часа е бил 1,9 пъти над наблюдавания в най-натоварения час през деня, а между 4:00 и 5:00 ч. повишението е 1,3 пъти.

В София трафикът между 3:00 и 4:00 часа сутринта е бил средно 20 на сто над регистрирания в най-натоварения час през деня.

Конкретно за кварталите „Люлин", „Обеля" и „Надежда" нарастването на трафика е още по-голямо – 37%. Претоварване на мрежата не е наблюдавано, допълват от компанията.

#мобилни оператори #„Мобилтел" #„Глобул" #„Виваком" #разговори #съобщения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"