Земетресението повреди Боянската църква и експонати в НИМ

Земетресението повреди Боянската църква и експонати в НИМ
Министърът на културата Вежди Рашидов направи спешен оглед днес в Националния исторически музей и в Боянската църква. Снимка: МК
A A+ A++ A

В резултат от земетресението от нощта във вторник има леко повредени експонати в Националния исторически музей (НИМ), щети са забелязани и по Боянската църква, съобщи пресцентърът на Министерството на културата.

В музея е имало разместени експонати, а в някогашната пленарна зала се е изронила част от мазилката на тавана. Леко засегнат е римски паметник, който ще бъде спешно реставриран.

В Боянската църква има разместени керемиди, а вътре на места е паднала част от хоросана. За щастие уникалните стенописи от XI-XII в. на културния паметник, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, не са пострадали при земетресението.

Във вторник проверки са извършени във всички училища по изкуствата и по културата. Към момента са установени леки пукнатини на една стена във фоайето на Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура в Горна баня.

#земетресение #Вежди Вашидов #Боянска църква #Министерство на културата #Национален исторически музей #НИМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »