Парламентът ратифицира споразумението за газопровода „Набуко"

Парламентът ратифицира споразумението за газопровода „Набуко"
Газопроводът трябва да доставя „синьо" гориво от Каспийския регион през Турция за Европа, като целта на газопровода е да бъде алтернатива на руските доставки за Стария континент.
A A+ A++ A

Българският парламент ратифицира споразумението за подкрепа на проекта „Набуко" между България и „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" ГМБХ и „Набуко Газ Пайплайн България" ЕООД.

Споразумението позволява на дружествата да използват в тръбопроводната система „Набуко" международните технически и екологични стандарти. Уреждат се правилата за инвестиране в строителството, експлоатацията и използването на капацитета на тръбопровода, както и редът за решаване на възникнали спорове, предаде бТВ.

Междуправителственото споразумение за оказване на политическа подкрепа и създаване на условия за реализацията на проекта беше подписано в средата на юли 2009 г., като в него участват България, Румъния, Турция, Австрия и Унгария.

Първоначалните планове определят началото на строителството за 2013 г., като първите доставки на каспийски газ до Австрия трябва да станат през 2017 г.

По първоначални разчети проектът е оценен на 7,9 млрд. евро, като се появиха известни затруднения от невъзможността да се гарантират финансирането и бъдещите доставки на природен газ.

Предварителната стратегия за финансиране на газопровода предвижда 30% от средствата да бъдат осигурени със собствен капитал, а останалите 70% чрез кредит.

Будапеща се отказа от участие в проекта в края на април 2012 г., когато унгарската компания MOL обяви, че ще продаде дела си. Решението беше потвърдено и от унгарския премиер Виктор Орбан.

Освен унгарската MOL, в „Набуко" участват австрийската OMV, румънската Transgas, германската RWE, българската „Булгаргаз" и турската „Боташ".

По-рано RWE също съобщи, че обмисля да излезе от проекта, припомня АФП.

В началото на април отсечката от газопровода „Набуко", която ще бъде изградена в България, беше обявена за национален обект. Мярката беше предприета, за да се улеснят процедурите по получаването на разрешение за строеж, отчуждаването на имоти и самото строителство на тръбата.

Газопроводът трябва да доставя „синьо" гориво от Каспийския регион през Турция за Европа, като целта на газопровода е да бъде алтернатива на руските доставки за Стария континент.

В края на февруари България се съгласи да придвижи началото на конкурентния руски проект „Южен поток", който ще пренася 63 млрд. куб. м. руски газ през Черно море, заобикаляйки Украйна.

#„Набуко" #газопровод #България #Румъния #Турция #Австрия #Унгария #MOL #OMV #RWE #„Булгаргаз" #„Боташ"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »