Турция иска за временен арест за Гюлен

Турция иска за временен арест за Гюлен
www.hizmet.today
A A+ A++ A

 

Министерството на правосъдието на Турция е отправило искане към властите в САЩ за временния арест на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който според Анкара стои зад неуспешния опит за преврат от 15 юли, съобщава БГНЕС.

Според агенцията искането за временното задържане е на основание, че Гюлен е наредил извършването на преврата и го е ръководел. „По тази причина министерството (на правосъдието – бел. ред.) предаде на САЩ първото искане за временен арест“, съобщава турската медия.

За подготвянето на искането стана ясно още на 13 август, когато главната прокуратура в Истанбул подписа искането и го предаде на правосъдното ведомство за съгласуване и изпращане до Вашингтон.

Временният арест е международна полицейска практика, която може да бъде поискана от страната инициатор на екстрадицията преди официалната молба.

Гюлен живее в американския щат Пенсилвания от 1999 г. Според Анкара той и неговата т. нар. фетулахистка терористична организация – както властите наричат мрежата му от поддръжници, стоят зад неуспешния опит за преврат от 15 юли. 

#Турция #искане #САЩ #Фетхуллах Гюлен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"