Магнитуд между 6,1 и 6,4 степен по Рихтер изчисляват на Балканите за труса в Перник

Магнитуд между 6,1 и 6,4 степен по Рихтер изчисляват на Балканите за труса в Перник
Сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул е регистрирала труса, който според изчисленията й е бил с магнитуд от 6,4 степен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сеизмолозите от съседните на България страни изчисляват магнитуда на земетресението от нощта срещу вторник в района на Перник между 6,1 и 6,4 степен по Рихтер.

Според Националния институт по геофизика, география и геодезия при БАН земният трус е бил с магнитуд 5,8 – 5,9 по Рихтер.

Земетресението беше усетено и в Южна Румъния, като според румънския Национален институт по геофизика то е било с магнитуд 6,1 по Рихтер, а епицентърът му е бил на дълбочина 9,1 километра и на разстояние 25 километра от София, съобщава вестник „Евениментул зилей“, цитиран от БТА.

Според института земетресението е било последвано от вторичен трус с магнитуд 5,2 и няколко по-слаби труса.

Земетресението беше почувствано и в Североизточна Турция, предизвиквайки паника сред населението.

Сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул е регистрирала труса, който според изчисленията й е бил с магнитуд от 6,4 степен, предаде частната турска телевизия НТВ.

В Турция земетресението е било усетено в окръзите Одрин, Текирдаг и Къркларели в северозападната част на страната. Не се съобщава за нанесени щети или пострадали хора там.

Жителите на Одрин обаче се втурнали на улицата, а много турци, обзети от паника, напуснали домовете си по пижами, съобщава турският печат. Някои от гражданите дори прекарали нощта навън в паркове и градини.

Силното земетресение в България е било усетено и в някои райони на Северна Гърция, съобщава гръцкото издание „Ин нюз“.

Според сеизмологичната станция на солунския университет „Аристотел“ магнитудът е бил 6,2 по Рихтер. Епицентърът на земетресението е бил на 210 км от Солун.

Гръцките сеизмолози не свързват земния трус в България с този в Италия, нито с някой от разломите в Гърция, посочва изданието.

Земетресението е било усетено от жителите на районите в областите Тракия, Източна и Централна Македония, както и в самия Солун.

В градовете Ниш и Алексинац в Сърбия също е бил почувстван трусът, съобщи сръбската държавна телевиция РТС.

Земетресението бе усетено и в източната част на Македония с интензивност пета до шеста степен по Европейската макросеизмична скала, а в Централна Македония - с интензивност трета до четвърта степен според Европейската макросеизмична скала, съобщи македонският интернет сайт Инпрес.

#земетресение #Перник #Румъния #Сърбия #Турция #Македония #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"