По стъпките на първокласника

По стъпките на първокласника
Източник: www.marica.bg
A A+ A++ A

 

Раница, пълна с тетрадки, моливи, гумички и блокчета – какво е нужно на първокласника, за да прекрачи за първи път училищния праг жаден за знания и изпълнен с любопитство.

Дни преди първия учебен ден за най-малките зам.-директорът на 118 СОУ „Академик Людмил Стоянов” в София Яна Аврамова посочи пред БГНЕС всичките материали, които трябва да се носят от учениците в първи клас по съответните предмети.

По Български език основното е букварът, който ще е в пакета от учебници – подарък от всяко едно училище. Основният пакет учебници винаги се подарява на първокласниците за започване на учебната година. По български език е съответният буквар, има и учебна тетрадка. Родителят ще трябва да закупи тетрадки с тесни и широки редове – 2 броя, тетрадка „Фея”, тя е за заниманията, които са след обяд и по нея се работи допълнително. Тя е сред помагалата, които се закупуват и това се уговаря на първата родителска среща. Родителите трябва да подсигурят и червени, и сини квадратчета, които се правят от цветна хартия за гласните и съгласните. По този начин на първокласниците ще им е много лесно да научат кои са съгласните и гласните спрямо сините и червените квадратчета, които трябва да са 3 см на 3 см. Трябва да бъдат 10 броя сини квадратчета и 10 броя червени квадратчета. За българския език ще трябват цветни моливи, черен молив, гума и острилка. Това са задължителните неща за самия час по български език.

По математика на първо място фигурира учебникът по математика, който е от пакета-подарък учебници, учебна тетрадка, тетрадка с широки квадратчета – отново 2 броя, по която ще се работи. Тетрадка „Фея”, по нея отново ще се работи в занималнята. Карти с цифрите от 0 до 20, закупуват се от книжарница, цветни моливи, черен молив, гума, острилка, линия и триъгълник, уточни Аврамова.

Предметът Околен свят замества Родния край. За предмета Околен свят трябват учебник, учебна тетрадка, тетрадка за работа в клас с бели листа, цветни моливи, черен молив, гума и острилка.

По предмета Музика единствено е необходим учебникът, който си е от пакета учебници.

По предмета изобразително изкуство са необходими учебникът, Блок номер 4, могат да се закупят 5 броя блокчета номер 4 за цялата учебна година горе долу, пастели, цветни моливи, флумастери, ножица, лепило, пластилин с дъска и ножче, гланцов блок, акварелни боички плюс четчиците. Самите четки трябва да са плоски и обли, съд за вода за четките.

Новият предмет за първи клас е Технологии и предприемачество. При него основното на първо място е учебникът, ножица, лепило, тиксо, линия, гланцово блокче, цветни моливи, флумастери, бои и четки, кабърчета, игла, конец. Това са материали за отделните часове. Всеки път класният ръководител ще казва какво е необходимо за тези часове, каза още зам.-директорът.

Не е задължително по всеки предмет да се купува отделно цял пакет с материалите. Те се ползват по всички предмети, но е хубаво родителите да вземат резервни, уточни Яна Аврамова.

По физическо възпитание и спорт, както и модулът „Подвижни игри”, който е допълнителен час към физическото възпитание и спорт. За него в 118 СОУ се изисква бяла тениска, гуменки или маратонки, по възможност с лепенки, за да имат възможност децата да се преобуват по-лесно, къси панталонки, клин или анцуг, зависи от сезона.

За часа на класа, който ще се провежда един път в седмицата, в първи клас се практикува с „Азбука на правилата”. Има си учебник, отново се ползва черен молив, цветни моливи, ножица и лепило.

Това са предметите за първокласниците през новата учебна 2016/2017 година, обобщи Аврамова.

За въведените новости по закона за предучилищното и училищно образование, зам.-директор Аврамова съобщи, че от тази година учениците от 1 до 3 клас няма да бъдат оценявани с количествени оценки, каквито са по шестобалната система, а само с качествени оценки. Хубавото е, че за мотивация на всяко едно дете от класа, класният ръководител, при проверка на съответните тетрадки, ще записва оценката под формата на „Браво” или емотикон – човече, което е нарисувано от класния ръководител, или ако трябва нещо допълнително, което трябва да направи детето като умения, ще има да кажем леко начумерено човече. В никакъв случай няма да се поставят оценки по шестобалната система, отбеляза Яна Аврамова.

В 4 клас вече оценките ще бъдат и качествени, и количествени, допълни още зам.-директорът. Друга новост е, че учениците от 1 до 4 клас няма да повтарят учебната година.

Във връзка с телефоните и с това дали едно дете може да носи телефон в училище, Аврамова каза, че в тяхното 118 СОУ е много важно да не се използват телефони по време на часовете. Телефоните задължително се изключват по време на час. Те се ползват по време на междучасие и то ако наистина детето има някаква належаща нужда да позвъни по телефона, но не и без причина.

„В нашето училище има униформи с цветовете синьо и жълто. Те са препоръчителни, в някои училища вече е наложено задължително децата да бъдат с униформа”, добави още Аврамова.

Иглика Василева, която работи в Книжен център „Гринуич“ обясни пред БГНЕС, че за първокласниците най-важни са раничките. „Винаги първо с това започват. Родителите искат раниците да са най-удобни, да събират най-много неща, да са леки и да не натоварват много гръбчетата на децата. Първо започваме с раница, а после я пълним с всичко останало – тетрадки, гумички, блокчета”, обясни Иглика.

Тя разказа, че се случва да идват и притеснени родители, които не знаят какво точно им трябва, особено, ако им е първо дете, което ще бъде първи клас. „Питат какво точно им трябва. От училищата им дават много големи списъци и ни улесняват, и нас, и родителите. Все пак ги ние ги ориентираме кое точно къде е, кое е най-хубавото, кой продукт да си вземат”, обясни книжарят.

Най-честият въпрос, който родителите задавали в книжарницата винаги бил коя е най-удобната раница. „Има голямо търсене, всички родители са тръгнали да събират неща за учениците преди 15 септември”, добави Иглика. Нейният съвет към родителите е да оставят детето само да си избере раница и картинка на тетрадките, защото после децата не ги харесват, и родителите ги връщат. Така, че родители, слушайте децата си!. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »