Саудитска Арабия пусна тв канал за Иран

Саудитска Арабия пусна тв канал за Иран
Източник: sofia-news.bg
A A+ A++ A

 

Властите в Саудитска Арабия пуснаха в събота телевизионен канал, който излъчва на персийски език. Той е насочен към гражданите на Иран, коитозаради крайно изострените отношения между двете страни, не успяха тази година да отидат до светите за исляма места в Саудитска Арабия, предаде БГНЕС.

Информацията съобщи министърът на информацията на кралството Адел ат Турайфи. Излъчването на канала ще може да се слуша и на радиочестотите, създадено е и специално мобилно приложение.

Миналата година по време на поклонението, в долината Мина заради блъсканица загинаха 800 души, сред които 484 иранци. Това са данни на саудитските власти, докато Иран говори за няколко хиляди загинали. В Техеран обвиняват Саудитска Арабия в некомпетентност при организирането на религиозните поклонения.

Още един проблем за гражданите на Иран, които искаха да отидат до светите за исляма места, станаха прекъснатите дипломатически отношения между двете страни. Това стана през януари т.г.

Представители на двете държави водиха няколкомесечни преговори, но така и не успяха да достигнат до резултат преди началото на поклонението.

През последните няколко седмици представители на властите на двете страни си размениха поредица критични изказвания. Духовният лидер на Иран аятолах Али Хаменей призова да бъде преразгледана системата на управление на ислямските светини

В отговор на това принцът престолонаследник Мохамед бен Наиф ал Сауд обвини Техеран в политизиране на поклонението и заяви, че именно иранските власти не искат гражданите на страната им да могат да го направят. 

#Саудитска Арабия #Иран #телевизионен канал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници