Учени очакват суперизригвания на Слънцето

Учени очакват суперизригвания на Слънцето
Досега се смяташе, че на Слънцето може да има само обикновени изригвания, които също са съпроводени от изхвърляне на плазма, радиация и пораждат магнитни бури. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

На Слънцето, въпреки разпространените досега теории, са възможни суперизригвания, които ще предизвикат невиждани досега магнитни бури и изхвърляне на радиация, способни да нанесат големи щети на Земята.

Тревожният извод е на японски специалисти от обсерваторията към Университета на Киото, ръководени от проф. Кадзунари Сибата, предават БТА и bTV.

Досега се смяташе, че на Слънцето може да има само обикновени изригвания, които също са съпроводени от изхвърляне на плазма, радиация и пораждат магнитни бури.

Според специалистите бе невъзможна появата на суперизригвания, при които изхвърляната енергия е от 100 хил. до милион пъти по-голяма.

Учените предполагаха, че за да има подобни колосални взривове, е нужно наличието на ефекта на т.нар. горещи Юпитери – тоест, когато около звездата орбитира тежка планета с маса от типа на Юпитер и на разстояние, което е по-близко от това между Меркурий и Слънцето.

Опитвайки се да потвърдят тази теория, групата учени на проф. Сибата с помощта на американския космически телескоп „Кеплер“ са измервали яркостта на около 83 хил. звезди, подобни на Слънцето, в Млечния път през периода април-декември 2009 г. на интервали от по 30 минути. В резултат на 148 от тях са били регистрирани 365 суперизригвания. Край тези звезди обаче не са орбитирали горещи Юпитери.

На база на тези данни японските учени предполагат, че на теория и на Слънцето може да има суперизригвания.

„Подобно явление може да причини огромни щети на Земята. Затова ние възнамеряваме да продължим изследванията си“, казва проф. Сибата.

#Слънцето #Земята #Юпитер #Млечния път #Киото

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"