МЗХ инициира пакет от мерки срещу пожарите

МЗХ инициира пакет от мерки срещу пожарите
Източник: www.mzh.government.bg
A A+ A++ A

 

Министерство на земеделието и храните инициира изготвяне на пакет от мерки за подобряване на превенцията срещу пожарите, идващи от земеделски територии в горите, предаде БГНЕС.

Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов по време на представянето им в МЗХ. Той обясни, че със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева е създадена работна група, която да анализира и предлага мерки за превенция срещу пожари, идващи от горски територии. В нея участват представители на Министерство на околната среда и водите, Държавен фонд „Земеделие“, Изпълнителна агенция по горите, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и Националното сдружение на общините.

Георги Костов подчерта, че се предвижда създаване на публичен регистър на пожарите в горите и в земеделските територии.

„Към момента в горите са възникнали 398 пожара, които са засегнали около 50 000 дка горска площ, в което е много под средната годишна цифра за последните 10 години, благодарение на взетите организационни, информационни и други мерки от служителите на горите, от „Пожарна и аварийна безопасност“ и от останалите служители. Амбицията на Министерство на земеделието и храните е броят на пожарите да се сведе до тези, които възникват по естествен път", каза Костов, цитиран от пресцентъра на МЗХ. Той припомни, че преките щети за горите през 2016 г. са в размер на 5 млн. лева.

Ще се въведе и нова мярка, с която ще се ограничават ползватели, заради които са възникнали пожари, относно ползване на общински поземлен фонд, както и ще се регулира видът на техниката, която се използва за почистване на земеделските площи. Предвижда се в заявлението за подпомагане за директни плащания да има и декларация с изисквания, които земеделските стопани трябва да спазват. Заместник-министърът подчерта, че експерти от Държавен фонд „Земеделие“ ще проверяват постоянно затревените площи още в рамките на подаване на заявленията за подпомагане.

#Министерство на земеделието и храните #Георги Костов #МЗХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"