Излязоха резултатите от 4-тото гласуване за нов генерален секретар на ООН

Излязоха резултатите от 4-тото гласуване за нов генерален секретар на ООН
Източник: www.manager.bg
A A+ A++ A

 

Станаха известни резултатите от четвърто гласуване и както обикновено те се оказаха интересни. Това беше първият път, когато 5-те постоянни членки можеха да използват правото си на вето и една от страните го направи за Наталия Герман от Молдова. Сега разбирам, че тя ще отпадне от надпреварата. Начело в класацията отново бе португалецът Антониу Гутериш (12 „за“, 2 „против“ и 1 „въздържал се“). До момента винаги е водил в надпреварата и сега една от постоянните страни членки е дала знак, че го подкрепят - макар че да не съм сигурен коя от тях го е направила, коментира известният британски автор, футурист и бивш директор на глобалната международна организация Форум за устойчиво бъдеще, Феликс Оддс. Анализът му за четвъртото гласуване за следващия генерален секретар на ООН е публикуван на блога му.

Втори отново е Мирослав Лайчак от Словакия (10, 4, 1), който получи още един глас на одобрение за сметка на един неодобрение. На трето място този път е сърбинът Вук Йеремич. Смятам, че това е, както казах и преди, разменната монета, която Русия може да използва, за да убеди Западната група да не подкрепи Антониу Гутериш. На четвърто място е Сърджан Керим от Македония (8, 7, 0), който се е придвижил напред с няколко одобрителни гласа.

На пето място без промяна в гласуването е Ирина Бокова, България (7, 5, 3). На шесто място е Данило Тюрк от Словения (7, 6, 2), който също успя да спечели няколко гласа в своя полза. Седмо място, без промяна в гласуването, е за Сузана Малкора (7, 7, 1). На осма позиция и вероятно на път да излезе от класацията е Хелън Кларк, Нова Зеландия (6, 7, 2). Девета е Кристиана Фигерас, Коста Рика (5, 10, 0), която спечели три гласа и се придвижва в правилната посока.

Следващото гласуване ще бъде на 26 септември, след среща на държавните глави в Ню Йорк, така че очаквайте промени.

Моето мнение за четвъртото гласуване е, че ако искате жена, и то от Източна Европа, Ирина е все още фаворит за генерален секретар. Ако няма да бъде жена, тогава Мирослав Лайчак от Словакия има добри шансове.

Но има ли сделка Ирина да стане генерален секретар, а Антониу заместник генерален секретар? Ще одобри ли това Западна Европа и други (WEOG), предвид това, че само един заместник генерален секретар не е бил от този район (имало е четирима зам. генерални секретари: Канада [жена], Великобритания [мъж], Танзания [жена], Швеция [мъж]?

Ако Мирослав стане генерален секретар, ще бъде ли предложена на латиноамериканците позицията за заместник генерален секретар и балансът ще бъде ли чрез жена – Кристиана или Сузана?

Някои хора казват, че може да има кандидат, който все още не е в списъка, но според мен 5-те постоянни членки не биха подкрепили това, така че не очаквайте подобни изненади. 

#Феликс Оддс #Резултатите #сделка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"