НАСА изстреля апарат към далечен астерои. Ще взима проби

НАСА изстреля апарат към далечен астерои. Ще взима проби
Източник: www.youtube.com
A A+ A++ A

 

НАСА изстреля апарата OSIRIS-REx към астероида Бен, от който ще вземе проби, предаде БГНЕС.

Мисията на OSIRIS-REx (Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer) е третата и последна от програмата по изследване на най-малко изучените райони на Слънчевата система. Преди това бяха New Horizons и Juno (Jupiter Polar Orbiter).

Ракетата носител Atlas V стартира от мис Канаверал. OSIRIS-REx ще достигне астероида Бен през 2018 година. Образец от нето в спускаема капсула ще попадне на Земята през 2023 година. Мисията има за цел да проясни различни аспекти от формирането на планетите и зараждането на живота на Земята. При успешно завръщане на програмата станцията OSIRIS-REx може да се използва и при други изследвания на Слънчевата система.

Двутонният космически апарат с размерите на неголям фургон ще кръжи около Бен на разстояние от около 5 километра. В резултат ще се появи първата подробна карта на астероида. Станцията е оборудвана с 6 научни инструменти. Сред тях са спектометри, които позволяват близко и по-далечно снимане в различни диапазони, както и лазерни далекомери, които ще помогнат в навигацията и определяне на региона, от който ще се вземат проби.

#НАСА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"