МРРБ: Регионалният министър няма право да налага мораториум върху строителството по ЗУТ

МРРБ: Регионалният министър няма право да налага мораториум върху строителството по ЗУТ
Източник: www.clubz.bg
A A+ A++ A

 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството не разполага с правомощия да налага мораториум върху строителството по Закона за устройство на територията (ЗУТ), както и да отменя или да спира действието на решения на общинските съвети и на заповеди на кметове на общини, с които са одобрени устройствени планове, предаде БГНЕС.

Това се казва в отговора на МРРБ във връзка с писмо от представители на група „Запазете Бедечка“ с искане за налагане на мораториум за строителство върху цялата територия на парк „Бедечка“ по одобрения от Общинския съвет на Стара Загора Подробен устройствен план и извършващото се строителство в парка, съобщават от министерството.

Прилагането на действащ устройствен план, съгласно чл. 135, ал. 6 от ЗУТ, се спира с издаване от кмета на общината мотивирано предписание за изработване на проект за изменение на действащия план.

Съгласно чл. 86 от Конституцията на Република България Народното събрание приема закони, решения, декларации и обръщения, като законите и решенията са задължителни за всички държавни органи, организациите и гражданите.

Това право на Народното събрание включва приемането на решения за налагане на мораториуми за застрояване върху определени територии, които може да бъдат и въз основа на гражданска инициатива, осъществена по реда на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (обн. ДВ, бр. 44/12.06.2009 г.).

#МРРБ #ЗУТ #Стара Загора #Народното събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"