Фандъкова обеща: Докато аз съм кмет на София, няма да се строи в Борисовата градина

Фандъкова обеща: Докато аз съм кмет на София, няма да се строи в Борисовата градина
www.economic.bg
A A+ A++ A
Докато аз съм кмет на София, в Борисовата градина няма да има строителство. Това заяви столичният градоначалник Йорданка Фандъкова, пише БТВ.

Коментарът ѝ беше във връзка с появили се съобщения, че се готви сеч на 30% от гората в парка и застрояването на пространството с площадки, асфалтирани алеи и пр.

Фандъкова определи твърденията за изсичане на дървета като груба манипулация и абсолютна лъжа.

Личи си, че наближават избори и че всички политически партии са се активизирали в търсене на сензация. Тук такава няма, има грижа за зелена София и най-голямото богатство на града, посочи тя.

„Не можем да допуснем каквото и да било строителство. Полагаме огромни грижи чрез подробния устройствен план, който се изработва, да гарантираме в бъдеще липсата на каквото и да било строителството“, заяви кметът и добави, че това включва и извеждане от парка на част от вече съществуващите обекти.

Фандъкова припомни инцидента от миналата година, когато човек почина, след като беше затиснат от паднало дърво. Тогава на експерти от Лесотехническия университет бе възложено да направят оценка на растителността и да дадат препоръки. Възложено им е да оценяват каква е ситуацията във всички паркове на територията на София, каза кметът.

По-рано днес пресцентърът на Столична община разпространи съобщение, в което съхраняването и обновяването на лесопарковата част на Борисовата градина е определено като първостепенна задача. Експертната оценка и инвентаризация на горските масиви е пета в историята на Борисовата градина от 1909 г. насам, като последната е била през 1999 г., се казва в текста. Оценката включва и план за всички дейности по запазване и обновяване на парка в срок от 10 години напред. След нея ще се премахват само сухи, увредени и опасни дървета, за да се гарантира защита на гората и нейното нормално развитие. До момента е извършена оценка на 722 дка от лесопарка.

Преди два дни беше съобщено, че в парка започва санитарна сеч заради изсъхнали дървета, като ще бъдат премахнати около 10% от общия брой. Кметът на район Изгрев увери тогава, че няма да има застрояване, ще се секат опасни или болни дървета, но на тяхно място ще бъде засадена нова дървесна растителност.

#строителство #Йорданка Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »