НСИ: Промишленото производство намалява с 1.6% в сравнение с юни 2016 г.

НСИ: Промишленото производство намалява с 1.6% в сравнение с юни 2016 г.
Източник: www.investor.bg
A A+ A++ A

 

По предварителни данни през юли 2016 г. индексът на промишленото производство , изчислен от сезонно изгладените данни , намалява с 1.6% в сравнение с юни 2016 година, съобщават от НСИ, предаде БГНЕС.

През юли 2016 г. при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 2.3% спрямо съответния месец на 2015 година.

През юли 2016 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.8%, и в преработващата промишленост - с 1.7%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение от 0.5%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 18.2%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 3.8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - по 3.5%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 3.4%. Ръст е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 19.1%, производството на химични продукти - с 16.7%, производството на мебели - с 8.3%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6.6%.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 2.6%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.5%, и в добивната промишленост - с 0.1%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 15.9%, производството на напитки - с 10.9%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 8.0%, производството на изделия от каучук и пластмаси - със 7.8%. Намаление е отчетено при: обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 12.6%, производството на тютюневи изделия - с 12.0%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - със 7.3%, производството на превозни средства, без автомобили - с 6.4%. 

#НСИ #промишленост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »