МААЕ разкритикува ядрения опит на Северна Корея

МААЕ разкритикува ядрения опит на Северна Корея
Източник: www.dailypress.bg
A A+ A++ A

 

Генералният директор на Международната организация за атомна енергия Юкия Амано изтъква в заявление, че поредният ядрен опит на КНДР нарушава редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН и е проява на повтарящо се незачитане на изискванията на международната общност, предаде БГНЕС.

Комунистическа Корея извърши успешно изпитание на ядрена бойна глава, съобщиха севернокорейските власти и предизвикаха бурни критики и осъждане в света. Южна Корея посочи, че „маниакалната безразсъдност” на младия лидер Ким Чен Ун може да доведе до самоунищожение.

Медиите в Пхенян съобщиха, че ядреният опит с новосъздадена ядрена бойна глава е постигнал целта си и е бил извършен на полигон в северната част на страната. Държавната телевизия съобщи също, че това е бил най-големият ядрен опит досега, с мощност 10 килотона.

Новината за ядрения опит беше разпространена след като сеизмичните монитори регистрираха „изкуственото земетресение” от 5,3 степен в ранните сутрешни часове край полигона, където беше извършен опит и през януари.

Представител на южнокорейската метеорологическа агенция обяви, че „10-килотоновата експлозия е била малко по-слаба от бомбата над Хирошима, която е била с мощност 15 килотона”.

Ако Пхенян успее да създаде ядрено устройство, достатъчно малко, за да се монтира на бойна глава, подобри точността на ракетите си и увеличи обхвата им, може да е в състояние да осъществи отдавнашната си цел да поразява американски мишени. В миналото тези закани са били омаловажавани от международната общност.

Сега учените ще се опитат да анализират ядрения опит, за да разберат какво точно устройство е било тествано и доколко това представлява научен пробив, включително и дали става дума за стандартна атомна бомба, за по-мощна водородна или за термоядрена.

Япония ще изпрати самолет да вземе проби от въздуха, за да се анализира евентуална радиация.

Мощният ядрен опит постави в неудобно положение основния съюзник на КНДР Китай. Пекин заяви, че „категорично се противопоставя” на ядрения опит, но си остави пространство за маневри, като приоритет си остава стремежът да не се допусне рухване на севернокорейския режим, което може да създаде криза на границата и да промени баланса на силите на Корейския полуостров в полза на САЩ.

От Американско-южнокорейския институт при университета Джонс Хопкинс посочиха, че последният ядрен опит е показал, че стратегията на Вашингтон и Сеул за сдържане на Пхенян се е провалила.

„Не трябва да ни изненадва, че Северна Корея продължава да провежда ядрени опити, за да подобри възможностите на нарастващия си арсенал. Нито трябва да очакваме Китай да реши този проблем вместо САЩ”, изтъкна Джоуел Уит от Института САЩ-Южна Корея. 

#Юкия Амано #КНДР #Съвета за сигурност на ООН #Пхенян

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"