Борисов обсъди мигрантската криза с Меркел, Орбан и Вучич

Борисов обсъди мигрантската криза с Меркел, Орбан и Вучич
Източник: newspaper.bg
A A+ A++ A

 

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонни разговори с канцлера на Германия Ангела Меркер, с унгарския премиер Виктор Орбан и със сръбския премиер Александър Вучич, предаде БГНЕС.

Премиерът Борисов и канцлерката Меркел обсъдиха подготовката на срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите членки в Братислава на 16 септември. Основна тема на предстоящия форум ще бъде мигрантската криза в Европа и необходимостта от намиране на единно европейско решение.

ЕС и Турция трябва взаимно да решат проблемите си всички държави солидарно да положат усилия за изпълнение на постигнатите до момента договорености и поети ангажименти, подчерта Борисов по време на разговора си с Меркел.

Във връзка със срещата на върха в Братислава премиерът Борисов и премиерът на Унгария Виктор Орбан се обединиха около мнението, че в словашката столица трябва да се проведат важни дискусии за състоянието на ЕС, на фона на излизането на Великобритания от съюза, както и все по-засилващата се миграционна вълна.

Борисов потвърди тезата си, че ще настоява за общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема с мигрантската вълна и адекватна защита на външните европейски граници.

По покана на министър председателя Борисов Виктор Орбан пристига на официално посещение в България на 13 и 14 септември. Двамата премиери ще направят обход на част от преградното съоръжение на българо-турската граница.

Мигрантската криза бе основен акцент и в разговора на Борисов и със сръбския му колега Александър Вучич. Двамата са разговаряли за мигрантската криза, както и за необходимостта от увеличаване на двустранните комуникации и сътрудничество за запазване на сигурността и спокойствието на гражданите в двете държави.

От кабинета на Вучич уточняват, че в телефонния разговор двамата са обсъдили двустранното сътрудничество в областта на енергетиката и изграждането на интерконекторна (газова) връзка между Сърбия и България.

Информацията на сръбското министерство на отбраната от днес, в която се казва, че през последните пет дни е регистриран увеличен миграционен натиск от България и Македония към Сърбия. В този период 1 044 мигранти са се опитали нелегално да преминат сръбската държавна граница.

От създаването на съвместните полицейски и военни екипи на 22 юли до днес в Сърбия са открити 6470 мигранти, които са се опитали нелегално да преминат границата. В този период са задържани и 45 трафиканти на хора. 

#Бойко Борисов #Виктор Орбан #Александър Вучич #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"