Турция ще снабдява Джараблус с ток

Турция ще снабдява Джараблус с ток
Източник: life.ru
A A+ A++ A

 

Турция изгражда подземен кабел, чрез който ще снабдява сирийския град Джараблус с ток. Строежът започва две седмици след като подкрепяни от Анкара бунтовници поеха контрол върху града, предаде БГНЕС.

Кабелът ще бъде с дължина от три километра и ще започва от югоизточния турски регион Газинтеп.

След като изтласкаха „Ислямска държава“ от пограничните райони с Турция, следващата цел на турските сили за сигурност е „да помогнат за връщането към нормалното ежедневие в района“, каза анонимен източник от Анкара.

„След завръщането на стотици сирийски бежанци в наскоро освободената зона по границата доставките на електричество в Джараблус е важна стъпка към изпълнението на тази цел“, каза още източникът. По неговите думи доставките на ток трябва да започнат около началото на мюсюлманския празник Курбан байрам, честванията на който започват в понеделник.

Анкара и преди е доставяла електричество за района, но снабдяването беше прекъснато през октомври 2012 г. заради разпалването на гражданската война в Сирия.

Близо 250 жители на освободените от „Ислямска държава“ територии са се завърнали вече по родните си места.

В същото време Анкара и подкрепяните от Турция бунтовници продължават своята операция на сирийска територия, която освен срещу джихадистки групировки, е насочена и срещу организациите на сирийските кюрди, които според Турция са терористични организации. 

#Турция #Джараблус #Анкара #ислямска държава #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"