Ислямист е новият премиер на Тунис

Ислямист е новият премиер на Тунис
Революцията в Тунис постави началото на т.нар. Арабска пролет – мощен революционен импулс в целия арабски свят, който вече свали режимите на дългогодишните диктатори в Египет и Либия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Хамади Джебали от ислямистката партия "Енахда" ще бъде следващият премиер на Тунис след като бе постигнат консенсус между трите водещи партии в страната.

Партите са се споразумели и за президент на страната да бъде избран Монсеф Марзуки, дългогодишен опозиционер и борец за граждански права, съобщава БГНЕС.

В Тунис наскоро бяха проведени исторически демократични избори, след като през януари т.г. бе свален диктаторът Бен Али.

Тунизийците гласуваха за 217-членен парламент (асамблея), който трябва да изработи и приеме нова конституция.

В него с най-голямо присъствие са ислямистката партия "Енахда" (89 депутати), Конгресът за републиката (29) и дясноцентристката "Етакатол" (21).

Умерената ислямистка партия „Енахда" спечели близо 40% от местата в новото законодателно събрание на Тунис, а усилията й биват описвани като тест за това, дали ислямисти и секуларисти ще могат да изградят работеща демокрация в Тунис, съобщават световните агенции.

Анализаторите очакваха ислямистката партия „Енахда" да се представи силно, като основният въпрос е дали тя ще получи мнозинство в новото национално събрание. Самата партия е заявила, че независимо от резултата, ще влезе в коалиция, за да осигури широка основа на новото правителство.

Вотът в Тунис беше първият след революцията през януари 2011 г., която свали от власт автократичния режим на президента Зин ел Абидин Бен Али и го принуди да избяга в Саудитска Арабия.

Освен това обаче революцията в Тунис постави началото на т.нар. Арабска пролет – мощен революционен импулс в целия арабски свят, който вече свали режимите на дългогодишните диктатори в Египет и Либия – Хосни Мубарак и Муамар Кадафи, и предизвика нестихващи вълнения в други арабски страни като Сирия, Йемен и Бахрейн.

Очаква се промените в Тунис да изведат страната по пътя към многопартийна демокрация, въпреки че съществуват опасения за ролята, която ислямистки формации могат да играят в страната, завоювайки позиции чрез демократични средства.

Победата на ислямистката партия „Енахда" в относително светска страна като Тунис може да има съществени последици за целия арабски свят, отбелязват западни анализатори. Самата формация даде ясно да се разбере, че смята исляма за отправна точка на тунизийското общество, но и че гледа на демокрацията и законите като стожери на човешките права.

Преговорите на ислямистите със секуларистките и либерални формации за съставяне на правителство се очаква да са трудни, но водачите на партия „Енахда", включително Рашид Ганучи, който се е завърнал в страната след години на изгнаничество, сега имат възможността да наложат своя стил на политически ислям, отбелязват анализаторите.

#Хамади Джебали #Монсеф Марзуки #Рашид Ганучи #Тунис #арабски свят #Арабска пролет #избори #парламентарни избори #Либия #Египет #Сирия #Муамар Кадафи #Хосни Мубарак #Зин ел Абидин Бен Али #диктатура #демокрация #многопартийност #Енахда #ислямисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"