Янаки Стоилов: Демокрацията е поставена на изпитание у нас

Янаки Стоилов: Демокрацията е поставена на изпитание у нас
БГНЕС
A A+ A++ A

Кризата на политическото представителство е предизвикателство пред парламентарната република. Това заяви Янаки Стоилов в декларация от името на ПГ на БСП, пише БГНЕС.

„Преди 70 години на днешната дата българските граждани гласуват за обявяване на република, свикване на Велико Народно събрание и за изработване на нова Конституция. Допитването е проведено чрез специален закон и в него участват над 91% от имащите право на глас. Огромното мнозинство – над 95% се произнася в полза на републиката. През последните години в опит този резултат да бъде оспорен се изтъкват политически и юридически съображения”, каза Стоилов.

Той посочи, че в онзи период доминира идеята за народния суверенитет, с която се обосновава премахването на монархията в редица страни. „Установяването на република в България е част от общоевропейски процес. Особено в държави, претърпели тежки поражения във войната. Ръководството на социалистическата партия се опитва да намери своя път към социализма. Историческата тенденция е от монархия към република”, каза депутатът от левицата.

Той припомни, че през 1991 г. е създадена действащата Конституция. Според Стоилов първата българска република ще се запомни с властта на комунистическата партия и господството на нейната идеология, с по-малко на брой, но гарантирани възможности за избор.

„Младите поколения не са видели, но трябва да знаят, че по време на Народната република е изградена значителна индустрия, модерно земеделие, България постига високи резултати в областта на образованието, културата, спорта, здравеопазването и небивал демографски ръст. Днес съпричастността е към общото благо, което наричаме република. Безразличието, безучастността и безперспективността, обхванали много от хората, са заплаха за републиката и отстъпление пред олигархията, глобализма и небивалата в новата ни история социална поляризация”, смята Янаки Стоилов.

„В наше време независимо от формата на управление демокрацията е поставена на изпитание у нас и в много страни по света. Въпросът е дали действително тя ще бъде република на народа и за народа или ще обслужва и прикрива властта на малцина, които в името на собствените си интереси са готови да отстъпват от националните интереси”, каза още Стоилов. 

#криза #Янаки Стоилов #БСП #демокрация #изпитание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"