Сирийската опозиция подготвя план за политически преход. Дамаск е против

Сирийската опозиция подготвя план за политически преход. Дамаск е против
Източник: www.actualno.com
A A+ A++ A

Сирийски опозиционни лидери ще се срещнат днес в Лондон в опит да изработят нов план за политически преход в страната. Войната в Сирия продължава над пет години и в момента около 600 хиляди сирийци живеят под обсада, предаде БНР. 

Основната опозиционна група - Висш съвет за преговори, представи своя план за политически преход и обяви, че няма да подкрепи споразумение между САЩ и Русия за Сирия, ако то се различава от собствените им предложения. Групата е подкрепяна от Саудитска Арабия и западните сили, а планът й предвижда шест месеца преговори за сформиране на временна администрация с представители на опозицията, правителството и гражданското общество. В края на шестмесечния процес президентът Башар Асад трябва да се оттегли от властта, а временната администрация да управлява 18 месеца, след което да има избори. 

Саудитският външен министър Адел ал-Джубеир заяви за Би Би Си, че все още вярва в политическото решение на конфликта и че Башар Асад не е в позицията на предимство или победа, въпреки постигнатите наскоро победи на неговите сили. Но ако Башар Асад продължава да бъде упорит и продължава да отказва да се ангажира сериозно, тогава очевидно ще трябва да има план Б, който ще включва по-засилени военни дейности, смята Джубеир. 

"Заявихме, че ще подкрепяме сирийската опозиция, умерената опозиция, заедно с нашите съюзници. Направихме го и ще продължим да го правим. Ще ги подкрепяме, сякаш няма политически процес и ще се стремим към политически процес, сякаш няма война. Лично аз не съм голям оптимист. Имам много малко доверие в режима на Асад и в желанието му да се ангажира с процеса. Така че ние трябва да проверим предложенията. Трябва да проверим дали съюзниците на Башар Асад са готови да окажат необходимия натиск върху него, за да изпълни решението на международната общност", каза Джубеир. 

Междувременно сирийският заместник-външен министър Фейсал Мекдад обвини Саудитска Арабия и Запада в намеса във вътрешните работи на Сирия. В интервю за Би Би Си той подчерта, че Дамаск разчита на Русия и Иран в борбата с чуждестранните сили. 

"Това е война срещу Сирия. Това е война срещу най-ужасните сили в целия свят. Саудитска Арабия и Катар дават пари, Турция използва армията си, Съединените щати и Западна Европа, по-точно Франция и Великобритания правят буквално всичко, което могат, за да прекратят ролята, която Сирия има. Израел е там в средата на конфликта. Руснаците, иранците, "Хизбула" са поканени в страната, за да ни помогнат", коментира той. 

Американският министър на отбраната Аштън Картър заяви днес, че американските дипломати се опитват да убедят Русия да предприеме стъпки към истински примирие в Сирия, както и да убеди Дамаск да осъществи политически преход. Новините от Сирия обаче не са окуражаващисъобщи той пред студенти в университета "Кеймбридж". Изборът е на Русия и последствията ще бъдат нейна отговорност, каза още Картър.

#Лондон #Сирия #САЩ #Русия #Саудитска Арабия #Башар Асад #Иран #Катар #Фейсал Мекдад #Аштън Картър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"