„Газпром“ получи разрешение от Анкара за строежа на „Турски поток“

„Газпром“ получи разрешение от Анкара за строежа на „Турски поток“
Източник: www.investor.bg
A A+ A++ A

 

Компанията „Газпром“ е получила по дипломатически път първите разрешения от властите в Турция за реализирането на газопровода „Турски поток“, след като по-рано тази година беше взето решението за повторния му строеж. Това заявиха от руския газов холдинг, предаде БГНЕС.

В резултат на провелите се миналата седмица преговори между директора на „Газпром“ Алексей Милер и турския министър на енергетиката Берат Албайрак беше постигнато споразумение за скорошно завършване на всички необходими процедури за началото на реализирането на проекта.

"Получаването на разрешение е позитивна новина за „Газпром“. Тази стъпка на турската страна показва заинтересуваността на турското правителство към проекта „Турски поток“ и свидетелства за прехода към неговото практическо реализиране“, посочи Милер, цитиран в официално съобщение на компанията.

В интервю за руски медии по време на срещата на Г-20 на 4 и 5 септември директорът на „Газпром“ посочи също, че турската страна е предложила да се обмисли възможността доставките на газ за Европа в рамките на газопровода "Турски поток" да минават през границата с Гърция. Милер заяви още, че има договореност с турската страна да започне проучване на тази възможност.

По-рано министърът на енергетиката Александър Новак съобщи, че през октомври тази година се очаква да бъде съгласуван и подписан проект на междуправителствено споразумение, както и да започне работата по изпълнението на първата тръба на "Турски поток", след като бъдат получени всички необходими разрешителни за изграждане и проучване в териториалните води на Турция. 

#Турски поток #Турция #Газпром #Алексей Милер #Берат Албайрак #Г-20 #Европа #Александър Новак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"