Стойка Петрова обвини в манипулации Българската федерация по бокс

Стойка Петрова обвини в манипулации Българската федерация по бокс
Източник: vitoshanews.com
A A+ A++ A

 

Обвинения срещу Българската федерация по бокс за манипулиране на съдии и умишлено възпрепятстване на участието на Стойка Петрова на Олимпиадата в Рио отправиха днес състезателката и нейният треньор Павел Сяров. Двамата дадоха специална пресконференция в Русе, за да изразят огорчението си от ситуацията в българския бокс в момента, предаде БГНЕС.

Световната вицешампионка и европейска шампионка Стойка Петрова представи поредица от факти, от които става ясно, че нарочно не й е дадена възможност да се бори за олимпийска квота. През декември 2015 г. е била избрана единствена от България да участва в предолимпийски турнир в Бразилия, но БФБ не я е допуснала до участие. Следват скандали и с жребия за турнирите „Странджата“ и „Балкан“, за да се стигне до спаринга между Стойка Петрова и Станимира Петрова в категория 51 кг. Въпреки разликата от килограм толеранс между двете, в нарушение на правилата, мачът е разрешен. Той обаче се провежда при закрити врата, с охрана, не са допуснати състезатели и треньори.

„Някой се притеснява от нещо или не знам? Има запис в БФБ на въпросния спаринг, аз също разполагам с този запис. Смятам, че дори и обикновеният човек, който не разбира от бокс, би видял кой е победител в тази среща“, заяви Петрова. „Преди спаринга са събрани всички съдии и им е обяснено, че Станимира ще бъде посланик на България, на света в женския бокс, да го имат предвид по време на съдийството на мача. Някои хора си го признаха лично пред мен“, обясни и Павел Сяров.

Особено смущаващо звучи искането от страна на федерацията Стойка Петрова да иска разрешение от тях да бъде зрител на квалификационния турнир в Турция, където отива на собствени разноски да подкрепи съотборничката си от Боксов клуб „Русе“ Светлана Каменова.

„Трябвало аз да поискам разрешение от БФБ да отида на собствени разноски да подкрепя своя съотборничка. Това е нелепо според мен. Трябвало да поискам разрешение, за да не разстройвам и не разконцентрирам Станимира Петрова. Смятам, че един елитен състезател не би се разстройвал от присъствието на конкурент. Обвиниха ме, че съм се фръцкала и да съм се била доказвала на ринга. Смятам, че точно това правя. През тези 17 години не смятам, че се фръцкам, а смятам, че показвам качествен бокс. За тия 17 години мисля, че достойно съм защитавала флага на България и по никакъв начин не съм възпрепятствала представянето и доброто име на българския отбор. А в крайна сметка на мен дори не ми се даде шанс да играя на която и да е от квалификациите за олимпийските игри“, коментира Стойка Петрова.

Треньорът й Павел Сяров обясни, че познава Станимира Петрова и тя е страхотно дисциплинирана състезателка, трудолюбива, със страхотна психика. Единственият проблем е, че категорията 51 кг, в която е била вкарана, не е за нея. Това признание е направил и личният треньор на Станимира след олимпийските игри. Сяров обвинява за голяма част от проблемите вицепрезидента на БФБ Емилия Груева, за която казва, че се мъчи да реди тя националните отбори. Отделно масово има треньори, назначавани без необходимото образование, а клубове с т.нар.“мъртви души“, зад които стои президентът на БФБ Красимир Инински, получават пари неправомерно. И дава пример с едно от състезанията.

„Осем човека, които по някакъв начин някой ги е претеглил някак си, бяха вкарани в програмата и съответно тези хора не се качиха на ринга. За което съответно получават финансиране от министерството към клуба, което за мен, не знам как да го кажа, финансово нарушение или просто подигравка с треньорите на българския бокс и това какъв пример трябва да дава президентът на федерацията“, заяви Сяров.

Във връзка с предстоящото европейско първенство засега няма яснота дали Стойка Петрова ще участва в него, тъй като от федерацията мълчат. „Никой досега не е звъннал да пита Стойка как е, Севда /Асенова/, тренират ли, колко килограма са, какъв е планът за подготовка, къде ще участват, на кои състезания и т.н.“, обясни треньорът.

#Българска федерация по бокс #Стойка Петрова #Олимпиадата в Рио #Русе #БФБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"