Отборна купа на България по мотокрос в Севлиево за втора година

Отборна купа на България по мотокрос в Севлиево за втора година
Източник: motoclub.bg
A A+ A++ A

 

Есенният сезон в Републиканския шампионат по мотокрос стартира с едно от най-интересните състезания за годината, а именно Отборната купа на България по мотокрос, предаде БГНЕС.

Състезанието ще се проведе на мотополигон „Горна Росица” в град Севлиево за втора поредна година и мотоциклетната общост ще почете паметта на г-н Йовко Йовков, дългогодишен кмет на Община Севлиево.

Отборната купа на България по мотокрос Grand prix Sevlievo 2016 ще излъчи трите отборни шампионата за сезона в категориите юноши (класове МХ65 и МХ85), Мъже (МХ2 и МХ1) и МХ (за клас МХ).

При юношеските отбори, МХ Рейсинг Симитли към този момент имат най-сериозни шансове за спечелване на купата, като отборът им включва Димитър Грозданов (МХ85), Димитър Шимов (МХ85) и Станислав Гошев (МХ65). В отбора на НСА Моторспорт, град София, Кристиян Иванов (МХ85) ще бъде подкрепен Християн Георгиев (МХ65), а третият им участник остава засега под въпрос. Ерай Хасан (МХ85) и Радостин Михайлов (МХ65) са двамата пилоти на Несебър Мото, град Несебър, а Тодор Славов- Рейсинг Тийм, град Варна, ще разчитат на тримата състезатели в клас МХ65 – Алекзандър Йовчев, Борис Иванов и Максимилан Мадалиев. В състезанието ще видим и лидерът в класирането на клас МХ85 – Николай Малинов от МСК Севлиево, при най-малките от клас МХ65 Виктор Бориславов от Мотоспорт Варна, както и много други пилоти от България и чужбина. През 2015, първи носители на Отборната купа при юношите станаха състезателите на Тексим Моторспорт, с. Драгичево, които обаче тази година преместиха състезателите си в НСА Моторспорт и няма да участват в състезанието.

След като през 2015 г. домакините от МСК Севлиево спечелиха отборния трофей, тази година, въпреки добрата си селекция, дублирането на победата може да се окаже не-толкова лесна задача на фона на останалите отбори които ще се подредят на стартовата бариера. В отбора на Севлиево своето титулярно място имат Хакан Халми, лидер в класирането на шампионата в клас МХ2, Иван Петров (МХ2), който вече е възстановен след контузията от пролетта, новият пилот в отбора Калоян Илиев (МХ1), Веселин Иванов (МХ1) и Славомир Иванов (МХ2).

НСА Моторспорт обаче привлякоха през август на своя страна Майкъл Иванов (МХ2), който миналата година на същото състезание направи четири победни манша в двата класа (МХ1 и МХ2). Тази година предварителните планове са той да участва отново и в двата класа, но въпреки това, отборът на студентите има изключително сериозен състав, включващ един от топ състезателите в клас МХ2 – Кристиян Ангелов, ветераните Красимир Градинаров и Бисер Асенов (и двата в клас МХ1), подкрепени от младата надежда Симон Венев (МХ1). Не малко сметки ще трябва да направи мениджъра на отбора, но в това е част от харизмата на това състезание.

Нови в шампионата, но добре известни като състезатели, може би най-голямата новина донесоха от щаба на Еър Макс Рейсинг, град Благоевград, които привлякоха петкратния шампион в клас МХ1 – Николай Йовчев. Освен него, в редиците на отбора се нареждат четирима състезатели от клас МХ2: Жулиан Георгиев, Димитър Димитров, Румен Мирчев и Стефан Нейчев. След повече от половин година отсъствие от мотокрос сцената, състезателната форма на Йовчев засега не е известна, но определено той може да покаже много и то в решаващия момент благодарение на големия си опит.

Много добре в момента изглежда командата на Мотоспорт Варна, която ще разчита на Алекс Димитров (МХ2), Момчил Иванов (МХ2) и Ивайло Иванов (МХ1), но конкуренцията от страна на Панчо Рейсинг Тийм, гр. Гоце Делчев също не е никак малка: Тони Цветков (МХ2), Васил Георгиев (МХ1) и Николай Кръстев (МХ1), и тези пилоти могат да поднесат всякакви изненади. Русе Кар Моторспорт, гр. Русе ще бъдат представлявани от Седат Захиров (МХ1), Георги Изидоров (МХ1) и Николай Иванов (МХ2), а ловешката група на Литекс Ловеч Моторспорт вклюва в себе си имена като Георги Тотев (МХ2), Валери Миновски (МХ2) и Христо Миновски (МХ1). В състезанието ще вземат участие и още много топ състезатели, които са членове на по-малки клубове, но ще се борят за подиума в индивидуалното класиране, като Георги Георгиев (Текстил Рейсинг, гр. Кърджали), Любомир Васев (МХ Рейсинг Симитли), Станислав Цеклеов (АИТ Рейсинг Тийм) в клас МХ2, както и Атанас Атанасов (Троян Моторспорт), Ивелин Манев (Моторрейсинг Варна) от МХ1 и други, български и чуждестранни състезатели.

Третият отборен трофей както винаги е за най-многобройната група състезатели – пилотите от клас МХ. При редовно участие от над 30 състезателя и наличието само на един клас за отборното класиране, напрежението и очакванията са изключително високи. През 2015 г. отборът на Панчо Рейсинг Тийм, град Гоце Делчев безапелационно спечели трофея, но тази годината ситуацията е малко различна дни преди състезанието. Реално погледнато Панчо Рейсинг Тийм имат отлично подбрани топ състезатели в своите редици, а именно: Юлиян Райчев, Николай Мутафчиев, Тони Цветков и Петър Илиев, което им дава доста сериозен коефицент за победа и тази година. Основната конкуренция обаче идва от други два тима – АИТ Рейсинг Тийм, град Пловдив и Еър Макс Рейсинг, град Благоевград. Наред с титулярите Атанас Петров, Янко Зоков, Пламен Петров, Глория Дяксова и Мирослав Самуилов, към селекцията на пловдивчани се присъединиха Стоян Говедаров и скритото оръжие Кадир Масар. Благоеградчани пък от своя страна ще разчитат на многократния шампион Мартин Тодоров, Красимир Божурски, Пламен Петров и Станко Боянов.

Според регламента обаче, всеки отбор участва с трима състезатели в категорията МХ и въпреки голямата възможност за избор, горните три отбора могат да бъдат сериозно изненадани от някой от по-малобройните, но в критерия за класиране, отбори като: Велман Моторспорт, гр. Нови хан, Троян Моторспорт 01, гр. Троян, Диана Рейсинг, гр. Ямбол, МХ Рейсинг Симитли, гр. Симитли, МХ Шулц, гр. Русе, МСК Враня 99, гр. София и други.

Grand prix Sevlievo 2016 ще изненада почитателите на мотокроса в неделния ден със стартовете на единственото по рода си състезание „Балканче Крос”. Въпреки че това състезание съществува от години, за първи път над 36 пилоти от 9, предимно Балкански градове, ще участват заедно с пилотите в кръг от републиканския шампионат. Машините, повечето от които с колекционерска стойност, са естествено от марката „Балкан” и шоуто е гарантирано.

Официалните тренировки, първият старт на клас МХ и вече ежегодния семинар по Антидопингово обучение на състезателите и екипите ще се проведат в събота, а в неделният ден, официалното откриване на състезанието е в 10:30, след което са и стартовете за Grand prix Sevlievo 2016, провеждащо се в памет на Йовко Йовков. 

#НСА #Севлиево #Горна Росица #Републиканския шампионат по мотокрос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »