Полша създава части на териториалната отбрана съвместно със САЩ

Полша създава части на териториалната отбрана съвместно със САЩ
Източник: www.cross.bg
A A+ A++ A

 

Министерството на отбраната на Полша създава подразделения за териториална отбрана в сътрудничество с Националната гвардия на САЩ, съобщи прес секретарят на ведомството Бартоломей Мисевичпри изказването си на конференция в рамките на Международния салон на военната промишленост в град Келце, предаде БГНЕС.

„Териториалната отбрана ще бъде пети род войски, а не формирование на доброволци, както е в противопожарната охрана. Изборът на този модел се обуславя от посоките, откъдето идват потенциални заплахи. Сега създаваме териториална отбрана с оглед борба с хибридните заплахи. Сътрудничим си с Националната гвардия на американския щат Илинойс”, каза Мисевич.

Инициативата за създаване на подразделения на териториалната отбрана е на полския военен министър Антони Мачеревич. Полската професионална армия наброява около 95 000 военнослужещи. Планира се увеличаването й до 150 000. В редиците на доброволческите подразделения ще се включат 35 000 души.

Очаква се първите подразделения на териториалната отбрана да започнат да действат в началото на идната година. Те ще са базирани в Източна Полша. До края на 2019 година трябва да завърши процесът по формирането на тази структура, която ще стане пълноценен пети род войски. Поделение на териториалната отбрана ще има във всеки полски регион.

Мисевич подчерта, че целта на военното министерство е създаване на система за отбрана, а не за нападение. 

#Министерството на отбраната #Полша #Националната гвардия на САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »