УНИЦЕФ със стряскащи данни за броя деца, напуснали домовете си

УНИЦЕФ със стряскащи данни за броя деца, напуснали домовете си
A A+ A++ A

 

Почти 50 милиона деца по целия свят са били принудени да напуснат домовете си заради конфликти и други бедствия. Те се превръщат във вътрешни бежанци или поемат пътя извън родината си и емигрират, пише ГНЕС.

По данни на публикувания в сряда доклад на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) „28 милиона деца са принудени да напуснат домовете си, бягайки от насилие и конфликти”. Сред тях са 10 милиона бежанци, 1 милион очакващи получаване на убежище в други страни, както и 17 милиона деца, определяни като вътрешни бежанци, посочва ТАСС.

Освен това 20 милиона деца са напуснали страните си като емигранти както с родителите си, така и самостоятелно.

Според доклада става ясно, че се увеличава броят на децата, които пресичат границите без да са придружени от възрастни.

Детският фонд на ООН призовава правителствата да създават повече законни и сигурни начини за получаване на убежище за пострадалите от въоръжени конфликти, стихийни бедствия и други кризи.

Специалистите подчертават, че в страните с високо равнище на дохода мигрантите, които успяват да започнат работа носят на хазната повече пари, (при плащане на данъци и други подобни), отколкото тези, които се изразходват за тях като социални помощи.

Пристигащите заемат работни места, които изискват както ниска, така и висока квалификация. Те допринасят за икономическия ръст и иновациите, отбелязват в УНИЦЕФ. 

#конфликти #бедствия #вътрешни бежанци #УНИЦЕФ #вътрешни бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »