Дизелгейт: Слушания в Европарламента имало ли е "девиации" в автоиндустрията

Дизелгейт: Слушания в Европарламента имало ли е "девиации" в автоиндустрията
Източник: www.pro-life.bg
A A+ A++ A

В Европейския парламент се проведоха слушания за работата на Европейската комисия в периода 2010-2014 г. по въпроса за замърсяванията на въздуха от автомобилите. С две думи - правила ли се е ЕК в този период, че не забелязва съществуващи отклонения ("девиации"), допускани от автомобилната индустрия, предаде БНТ.

Парламентът търси причините за скандала с тестовете на дизеловите двигатели Комисията по емисиите (на вредните газове, отделяни от автомобилните двигатели) изслуша бившите еврокомисари Антонио Таяни и Янез Поточник.

Много депутати подозират, че автомобилната индустрия е била фаворизирана. По време на слушанията беше зададен въпросът защо толкова малко правни действия са били предприети срещу фирмите, при наличие на толкова много улики.

"Виждам огромна разлика между това как Комисията е действала със Закона за качество на въздуха, започнала е 22 процедури за нарушения, и със задълженията (в сферата на транспорта - бел. ред.) където няма никакви санкции", заяви холандският депутат от АЛДЕ Гербен-Ян Гербранди.

"Няма разминавания, процедурата за нарушения е спрямо качеството на въздуха, а не с оглед на рамковата директива. Никой не ми е дал доказателство или улика, че съществуват блокиращи устройства", коментира в отговор Антонио Таяни, бивш комисар за индустрията и предприемачеството.

Разследващата комисия беше създадена заради гигантските различия между лабораторните тестове и тестовете в реални условия (за замърсяването на въздуха от автомобили). Комисията трябва да изготви препоръки за законодателни действия за по-точното измерване на замърсяването на въздуха от автомобилите.

"Като член на Комисията смятате ли, че направихте достатъчно за справяне с проблема?" отправи въпроса си испанският депутат от ЕНП (християн-демократи) Пабло Салба Бидегаин към бившият еврокомисар за околната среда Янез Поточник (от Словения).

 

#Европейския парламент #Европейската комисия #ЕК #Антонио Таяни #ЕНП #Янез Поточник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"