Кр. Петков: Ключов въпрос е защо сме финансово стабилни, а заедно с това и най-бедни

Кр. Петков: Ключов въпрос е защо сме финансово стабилни, а заедно с това и най-бедни
Източник: bnr.bg
A A+ A++ A

 

Между 45 и 49 на сто от българите живеят в риск от бедност, на ръба на оцеляването, а 21% - в абсолютна бедност. Това са едни от най-високите стойности в цяла Европа. Да вземеш някакви инцидентни, случайни числа и да ги разпростреш върху благоденствието на цялата нация е вид популизъм. Това заяви проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите, след оценката на премиера Бойко Борисов за замогването на българите, тръгнали да празнуват в чужбина, предаде БНР.

Струпаните на българо-гръцката граница през празничните дни наши сънародници са нищожен процент от нацията и статистически не дават представа какво се случва, обясни още Петков, според когото разумно, достоверно и отговорно би било да се обърнем към най-меродавния източник - сравнителните данни на Евростат, които се актуализират през няколко месеца.

"Номиналните доходи се увеличиха, но реалната покупателна способност отива надолу, увеличението на доходите засяга под 10% от населението, а най-голямо е то при прословутия 1% най-богати граждани", каза Петков и допълни, че няма реални мерки за ограничаване на бедността.

"Ние мерим ръст на дъното с държави като Румъния, Латвия, Гърция, нататък отиват Португалия и Испания. Ключов за мен въпрос е защо сме финансово стабилни, а заедно с това сме и най-бедни", подчерта още проф. Петков.

#Европа #проф. Кръстьо Петков #Бойко Борисов #Евростат #Петков #Румъния #Латвия #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »