Германия е одобрила инвестиция от 58 млн. евро във турската база „Инджирлик”

Германия е одобрила инвестиция от 58 млн. евро във турската база „Инджирлик”
Източник: www.monitor.bg
A A+ A++ A

Германското министерство на отбраната е одобрило инвестиция от 58 милиона евро във военновъздушната база „Инджирлик” в Турция, откъдето германските военни оказват подкрепа на ръководената от САЩ операция за въздушни удари срещу "Ислямска държава". Това съобщи германското списание "Шпигел", предаде бТВ.

Министерството беше спряло временно инвестицията, необходима за строежа на ново летище, команден пункт и общежитие за войниците, във връзка с дипломатически скандал, предизвикан от решението на турското правителство да наложи забрана на германски депутати да посетят базата.

Списание "Шпигел" пише, че инвестицията е била одобрена след признаци, че проблемът ще бъде уреден в най-скоро време.

Канцлерът Ангела Меркел заяви в края на миналата седмица, че очаква "положителни новини" по въпроса, след среща с президента Реджеп Тайип Ердоган в рамките на срещата на върха на Г-20 в Китай.

Обтегнатите отношения между Германия и Турция се влошиха през май, когато Бундестагът прие резолюция, признаваща за геноцид масовото избиване на арменци в Османската империя през 1915 г.

Според Армения в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци в Османската империя. Турция твърди, че става дума за гражданска война, в която са загинали между 300 000 и 500 000 арменци и още толкова турци в момент, когато османските сили и Русия са си оспорвали контрола над Анадола. Анкара категорично отхвърля тезата за геноцид.

В петък германското правителство подчерта, че резолюцията на Бундестага не е юридическа обвързваща. Тази декларация бе интерпретирана от някои като отстъпка пред Турция в опит за постигане на отмяна на забраната за посещения на германски депутати в базата „Инджирлик”.

#САЩ #Турция #ислямска държава #дипломатически скандал #Ангела Меркел #Реджеп Тайип Ердоган #Г-20 в Китай #Германия #Османската империя #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »