Без споразумение за Сирия приключи срещата на Обама и Путин

Без споразумение за Сирия приключи срещата на Обама и Путин
БНТ
A A+ A++ A

Пропукване на доверието към Русия е попречило за постигане на споразумение за Сирия. Това заяви американският президент Барак Обама след разговор с руския си колега Владимир Путин в рамките на срещата на върха на страните от Г-20 в Китай, пише БНТ.

Разговорът беше откровен, прям и в работен тон, не по-различен от предишните ни срещи. Така Барак Обама описа срещата си с Владимир Путин, продължила час и половина. Резултат от разговорите обаче няма. Няма резултат и от срещата на първите дипломати на Русия и Съединените щати - Сергей Лавров и Джон Кери.

Барак Обама - президент на САЩ: Имахме продуктивни разговори как да изглежда реално спиране на огъня, което да ни позволи на нас, на Съединените щати и Русия, да се фокусираме върху общите врагове - "Ислямска държава" и фронтът "ан Нусра". Но като се има предвид пропуските в доверието, това са тежки преговори.

За "Ислямска държава" и "aн Нусра", Москва и Вашингтон имат различни възгледи, кой всъщност принадлежи към тези терористични групировки в Сирия. Остава и недоверието, че дори да има споразумение то ще бъде спазено.

Владимир Путин - президент на Русия: Надявам се, ако постигнем споразумение, а имам основания да считам, че това ще стане в следващите дни, ще можем да говорим за значително подобрение и засилване на сътрудничеството в борбата с терористичните организации, включително тези, действащи в Сирия.

Както винаги при подобни форуми, най-важното се случи в срещите в кулоарите. Американският президент Обама остана централна фигура на срещата, но витаеше усещането, че лидерите на 20-те очакват новият президент и политиката му по отношение на Сирия, Украйна и Северна Корея. За британския премиер Тереза Мей това беше първа среща на върха на Г-20 и тя отправи ключови послания - преди края на годината кралството няма да започне преговори за излизане от Евросъюза.

Турският президент Ердоган отново поиска установяване на зона, забранена за полети в Сирия и се срещна с трима водещи европейски лидери - Оланд, Меркел и Ренци.

Днес срещата на Г-20 официално приключи, а в заключителното комюнике е записано, че рисковете пред световната икономика остават, а переспективите пред нейното развитие се усложнява от политическите проблеми.

#Русия #постигане на споразумение #Сирия #Г-20

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »