ЕС одобри газовия хъб "Балкан", Борисов иска тристранна среща с ЕК и Русия

ЕС одобри газовия хъб "Балкан", Борисов иска тристранна среща с ЕК и Русия
A A+ A++ A

 

 

Ключова среща се състоя във Варна за така наречения газов хъб "Балкан". Премиерът Бойко Борисов и представител на Еврокомисията обсъдиха проекта, пише Нова телевизия.

Дали по "Балкан" ще потече руски газ ще се решава на по-късен етап на тристранна среща между България, ЕК и Русия. 

Важното на състоялата се днес газова конференция беше София да получи пълната подкрепа на Брюксел за изграждането на хъба. Правителството показа пред инвеститори четири варианта за изграждането на нов гразоразпределителния център. 

В срещата участваха стратегически добивни компании, международни финансови институции, пенсионни и инвестиционни фондове, както и транзитьори и търговци на природен газ.

Европа призна, че "Балкан" е важен за сигурността на доставките. Проектът трябва да струва около 1,5 милиарда евро и реалното му строителство да започне през 2020-а година. 

От трибуната премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че България няма да позволи да я заобикалят и няма да позволи да се превърне в клиент. 

"След като имаме днес одобрението на ЕК, предлагам да направим тристранна среща между България, Европейската комисия и Русия", заяви той. 

"Ние искаме представител на Европейската комисия във всички преговори, за да може да знаем, че няма да минат два или три месеца и да получим писъмце за инфриджмънт процедура", коментира той.  

#ключова среща #Варна #Бойко Борисов #руски газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"