Скандал при посрещането на Обама в Китай

Скандал при посрещането на Обама в Китай
A A+ A++ A

 

С дипломатически скандал започна срещата на Г-20 в Китай, пише Нова телевизия. Домакините не посрещнаха американския президент Барак Обама със същите почести като останалите високопоставени гости. САЩ видяха умисъл в действията на китайците. Стигна се до разправия още на пистата на летището.

При пристигането на Air Force One в Ханджоу, се оказа, че няма стълба и Барак Обама трябва да чака в самолета. Вместо през обичайната врата в предната част, президентът се видя принуден да излезе през малко използван изход в долната част на корпуса на самолета. 

За другите високопоставени гости, като индийския премиер Нарендра Моди и руския президент Владимир Путин, нямаше забавяне, осигурена беше стълба, както и червен килим. Липсата на стълба беше последвана от скандал на пистата, след отказ на китайците да оставят американските журналисти да снимат. 

След това китайците се опитаха са спрат един от съветниците на Обама да се качи в колите от конвоя на президента. Не стана ясно дали домакините не са разпознали Сюзън Райс или умишлено й създават проблеми. 

Дипломати коментират в американската преса, че събитията няма как да са случайни, защото в Китай посрещането на високопоставени гости се планира до последния детайл. Но в момента отношенията между Съединените щати и Китай са обтегнати и на гостът от Америка беше показано, че не е добре дошъл, пишат вестниците отвъд Океана.

#Г-20 #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »