Турция ще продължи да прилага споразумението с ЕС за мигрантите

Турция ще продължи да прилага споразумението с ЕС за мигрантите
A A+ A++ A

 

 

Министрите на външните работи на ЕС се срещнаха в Братислава с турския министър за Европейския съюз Йомер Челик, за да рестартират обтегнатите отношения след седмици на взаимна конфронтация в публичното пространство след опита за преврат в южната ни съседка, пише Нова телевизия.

„На срещата се забеляза консенсус за засилване на сътрудничеството между Турция и ЕС”, заяви след срещата Омер Челик. Той обаче беше категоричен, че Турция ще се откаже от какъвто и да е нов механизъм в борбата с миграционната криза, ако ЕС не отмени визите за турски граждани. Той добави, че и пълното изпълнение на споразумение за реадмисия с ЕС е невъзможно без отмяната на визите.

„Турция се съгласи да продължи да прилага споразумението с ЕС за мигрантите и двете страни продължават да работят за визовата либерализация”, заяви след срещата върховният представител по въпросите на външната политика на ЕС Фредерика Могерини, цитирана от Ройтерс и БТА. 

На срещата ЕС осъди опита за преврат в Турция, но изрази безпокойство от последвалите твърди мерки и чистката в армията и гражданския сектор, довели до хиляди арести.

#Братислава #мигранти #споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »